Hivatalba lépett az új vezérkari főnök Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben hivatalba lépett az ország új, 23. vezérkari főnöke, Herci Halevi hétfőn a miniszterelnöki hivatalban tartott ünnepségen – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Herzi Halevy és Aviv Kochavi (Forrás: Twitter

Az 54 éves Herci Halevi a ceremónián altábornagyi rangot kapott. Jelen volt Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Joav Galant védelmi miniszter és a leköszönő vezérkari főnök, Aviv Kohavi is.

Netanjahu beszédében az Irán elleni céltudatosságra buzdított, harcra szólított fel különösen Irán szíriai fegyverszállító tevékenységével szemben, valamint Irán nukleáris fegyverkezésének megakadályozására.

“Minden katonának és tisztnek egy parancsnoka van, és mindenki fölött a vezérkari főnök, a hadsereg legmagasabb rangú tisztje áll. Ő a honvédelmi miniszternek és a kormánynak felel” – hangsúlyozta a katonai parancsnokság egységét Joav Galant védelmi miniszter.

Az ünnepség után Halevi Kohavival együtt meglátogatja Jeruzsálemben a hercl-hegyi katonai temetőben az Emlékezés Csarnokát, majd az óvárosban a Siratófalat, s tiszteletét teszi Jichák Hercog államelnöknél. Végül Tel-Avivban, az izraeli hadsereg főhadiszállásán átveszi a parancsnokságot elődjétől.

Az előző izraeli kormány október végén hagyta jóvá Halevi vezérkari főnöki kinevezését. Megbízatása három évre szól, de a kormány meghosszabbíthatja mandátumát több mint egy évvel – ahogyan azt Kohavinál és számos másik elődjénél is megtették.

Shiri Zsuzsa/ MTI

 

[popup][/popup]