Híres zsidó dallamok a világ körül koncertsorozat

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Jáger Bandi és zenésztársai különleges zsidó zenei élményt ígérnek mindazoknak, akik ellátogatnak a Gödör Klubban és a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában megrendezésre kerülő örömzenélésre.

Jazzrael negyes plakatA zenekar társaságában a hazai zenei élet kiemelkedő művészei: Bíró Eszter, Babos Gyula, Malek Andrea és Szőke Nikoletta idézik meg a zsidó zene gyöngyszemeit. A Jazzrael zenekar célja a sorozattal bemutatni a hazai és nemzetközi zsidó származású, vagy a zsidósághoz kulturálisan kötődő művészek értékteremtő és egyben korszakalkotó munkásságát. A zenekar vendégei országosan elismert művészek, akik elkötelezettek a zsidó hagyományok és az improvizációs jazz iránt.

A sorozat április 5-én (kedd) a Gödör Klubban indul egy Gershwin-esttel, a népszerű Szőke Nikoletta közreműködésével. Az oroszországi zsidó származású, amerikai zeneszerző, George Gershwin (született Gershowitz) önálló zenei nyelvet teremtett azzal, hogy műveiben egyesítette a jazz, a ragtime és a blues elemeit az európai klasszikus zenével, sajátos hangszereléssel. Az esten leghíresebb művei, így a Porgy és Bess musical betétdalai is elhangzanak.

A koncertsorozat április 12-én (kedd) a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában folytatódik, egy Karády-esttel. Karády Katalin amellett, hogy a 40-es évek nőideálja és ikonja volt, sokat tett a zsidókért a nehéz időkben, amiért 2004-ben posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozták neki. Ezen az esten a legnépszerűbb sanzonok Bíró Eszter hangján, a Jazzrael egyedi hangszerelésében szólalnak meg.

A sorozat harmadik részében, április 19-én (kedd) Pat Metheny kerül a középpontba a Gödör Klubban. Pat Metheny egyik legsikeresebb lemeze a 2013-ban rögzített TAP – Book of Angels Volume 20 című album, amin John Zorn klezmer alapú kompozícióit dolgozta föl a jazz nyelvén. A világ egyik legnagyobb gitárosának számait az esten a különböző népek zenéit hasonló invencióval integráló, ugyancsak nagy karizmával bíró magyar gitárművész, Babos Gyula idézi meg.

A koncertsorozat negyedik állomásán, április 27-én (szerda) híres magyar zsidó dalszerzők szerzeményei hangzanak el a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, a méltán népszerű Malek Andrea interpretációjában. Felhangzanak többek között Seres Rezső, Gábor S. Pál, Fényes Szabolcs, Horváth Jenő, valamint G. Dénes György (Zsüti) legismertebb dalai, különleges, soha nem hallott hangszerelésben.

Jegyek elővételben a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) irodájában lehet vásárolni. (Bálint Ház / Budapest VI. ker., Révay u. 16. I. emelet) vagy a koncertek napján, a helyszínen.

Jegyárak koncertenként: 1500 Ft, érvényes Mazsike Kulturális Kártyával 1300 Ft.

A Jazzrael zenekar 2006-ban alakult Jáger András vezetésével. Közismert, tradicionális szefárd, közel-keleti népdalokat értelmeznek újra a jazz érintésével. Az együttest elismert jazz-zenészek alkotják, a dalok instrumentális és énekes formában hallhatók. Az együttesben Bíró Nóra énekel, Jáger Bandi zongorázik, Lakatos Pecek András dobol, Horváth József Plútó bőgőzik, Csejtei Ákos szaxofonozik. A zenekar egy híd szerepét kívánja betölteni kelet és nyugat között, egyesíteni a népek zenéjét, kultúráját.

A koncertsorozat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

[popup][/popup]