Hiányzó történetek, hiányzó fotós – Meghalt Hermann Ildi

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Országos ismertségre tett szert legutóbbi sorozatával, New Yorkban élő magyar zsidó holokauszttúlélők portréit és élettörténetét tette közzé. Hermann Ildi tragikusan fiatalon, 40 évesen, váratlanul távozott.

Hermann Ildi (1978-2019)

Hiányzó történetek című sorozatában, mely New Yorkban és Budapesten is szerepelt kiállításon, New Yorkban élő magyar zsidók otthonukban mesélték el sorsukat.

“A fotós saját, elvesztett lehetősége adta az ötletel: holokauszt-túlélő nagymamája meg-nem-kérdezett története adta a lökést, hogy másokét olvashatóvá, láthatóvá tegye. A jól szituált, látványosan jóllévő, néhol egészen hasonló enteriőrt kedvelő portréalanyok talán így még nem mesélték el senkinek az életüket.” A kiállítás képeit és a hozzájuk tartozó történeteket cikksorozatban adta közre az Index.hu.

Művei, fotósorozatai a Nyaralók, az NHL, a Lányaink, a Hátraarc vagy a Hiányzó történetek felejthetetlenek. Rangos díjakkal ismerték el munkásságát, mint például a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj,  a 2012-ben elnyert nemzetközi Lucien Hervé és Rodolf Hervé fotográfiai különdíj,  2018-ban a New York-i Asylum Arts ösztöndíj a „Hiányzó történetek” sorozatért, majd a 2019-es Capa-nagydíj ösztöndíj „Az utolsó túlélők – itthon maradt magyar zsidók hiányzó történetei”  pályaművéért – írja a lap.

Halála elmondhatatlan fájdalom és pótolhatatlan veszteség. Gyászolja családja és barátai.

Hermann Ildi Hiányzó történetek című cikksorozata az Indexen olvasható, ugyancsak ott jelentek meg válogatások a Nyaralók, a Hátraarc és a Tetoválások (első és második rész) című fotósorozataiból.

Fájdalommal búcsúzunk a tragikusan fiatalon elhunyt fotóművésztől.

Kapcsolódó cikk: Egy örökre hiányzó történet – Hermann Ildi emlékére 

Hermann Ildi NHL

A Folyamatos Jelen művészeti projekt filmje Hermann Ildi NHL Készítette Szilágyi Fanni Zene: Rónai Domonkos „Az eddigi munkáimhoz képest ez a sorozat sokkal személyesebb hangvételű. 2007-ben, két hónappal a lányom születése után egy rosszindulatú daganatot találtak a mellkasomban. Az iszonyatos ijedtség után non-hodgkin limfómát (NHL) diagnosztizáltak.”

 

[popup][/popup]