Hetven éve megöltek egy ezerfős közösséget

Írta: cserepflau.kinja.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt áldozataira emlékeznek Cserépfaluban 2015. május 24-én.

Rövid falusétán az 1944-ben deportáltak házait érintik a résztvevők, megtekintik a falu híres szülöttjének, az egykori könyvkiadónak, Cserépfalvi Imrének az emlékszobáját és a budapesti holokauszt-emlékmű alkotójának, Pauer Gyulának bronzból készített könyvszobrát.

Cserépfalu a háború előtt

Cserépfalu a háború előtt

Az emlékezők ezután a templomkertben található emlékoszlopot érintve a Cserépfalutól 16 kilométerre lévő Mezőkövesdig, az akkori gettó területéig gyalogolnak. Hetvenegy éve többek között a Groszmann és a Schwartz család is megtette ezt a távot. Ezután Miskolcra vitték, majd Auschwitzba deportálták őket.

A 18. század végén létrejött és hetven évvel ezelőtt még mintegy ezerfős Cserépfalu-környékbéli izraelita hitközség mára megszűnt. A Yad Vashem központ mintegy harminc Cserépfaluban született áldozatról tud, a hazai Holokauszt Központ két családot tart számon az áldozatok között. A kutatás jelenlegi állása szerint 931 Mezőkövesd környéki embert hurcoltak el 1944-ben.

Május 24-én újra általmegyünk Mezőkövesdre, a Hársfa és a Diófa utca kereszteződéséhez.

Az út során a helyi zsidóság két kutatója, Balázs István és Tóth Péter beszámol a tavaly kezdődött kutatás eredményeiről.

Program:

  • 00 Cserépfaluból, a Bükkalja presszó elől indul az emlékező faluséta – Cserépfalvi emlékszoba, Pauer Gyula könyvszobra, Groszmann-ház, Schwartz-ház, II. világháborús emkéloszlop.
  • 30 Indulás gyalog Mezőkövesdre
  • 30 Mezőkövesd – Diófa utca Hársfa utca sarkán, az egykori gettóban emlékezés.

Bárki csatlakozhat.

A kutatás legfrissebb híreit ezen a címen lehet követni.

http://cserepflau.kinja.com/groszmann-lili…

 

 

[popup][/popup]