Hétfőn is folytatódtak az összecsapások a Mecsetek terén

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Folytatódtak a zavargások Jeruzsálemben a Mecsetek terén a zsidó új év, 5776 első napján, hétfőn.

temple_mount_view_1A zavargások vasárnap kezdődtek, és hétfőn is kövekkel, vasrudakkal fogadta több tucat palesztin fiatal a Mecsetek terére bevonuló izraeli rendőröket. Egy rendőr könnyebben megsérült, amikor álarcos muzulmán fiatalok kövekkel dobálták a biztonságiakat. A rendfenntartók ismét az Al Aksza mecsetbe szorították a lázongókat.

Az izraeli közszolgálati rádió híradása szerint a jeruzsálemi rendfenntartó egységek három palesztin fiatalt letartóztattak, de az Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja kilenc palesztin őrizetbe vételéről írt.

Hetet közülük a Mecsetek terén fogtak él, két másik palesztint pedig az óváros egyik kapujánál vettek őrizetbe, mert a honlap szerint megtámadtak egy izraeli fiatalt. Az összecsapások után hétfőn is a megkezdődtek a külföldi turisták és a zsidó látogatók sétái Jeruzsálem legszentebb helyén.

A Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén – izraeli nevén a Templomhegyen – emelték az ókorban a zsidók jeruzsálemi szentélyüket, most pedig a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az Al-Aksza mecset áll.

A zsidó újév éjjelén egy másik incidenc is történt. Jeruzsálem Talpiot nevű, Kelet-Jeruzsálem határánál lévő  városrészében a szomszédos arab lakónegyedből, Szur-Bahelből kövekkel dobálták egy izraeli férfi kocsiját, aki elvesztette az uralmat autója fölött és lámpaoszlopnak ütközött, majd kórházban belehalt sérüléseiben.

[popup][/popup]