Heisler: “Szinte titkosan működtetik az IHRA szervezetét… “

Írta: Heisler András, mazsihisz.hu, Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szabad-e többségi és kisebbségi közösségeket szimbolikus szobrokkal elválasztani, vagy szembeállítani? – fogalmazott Heisler András, a Mazsihisz elnöke kedden, az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) plenáris ülése alkalmából megrendezett gálaműsorán a debreceni Csokonai Színházban.

A héten tartott rendezvénysorozat keretében amerikai, német, brit és izraeli delegációi bírálták a Hóman-szobor tervét.

Az eseményen beszédet mondott még Takács Szabolcs IHRA elnök; Papp László Debrecen város polgármestere; Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke; L. Simon László, államtitkár és Csepreghy Nándor miniszter-helyettes.

ihra_heisler_debrecen

Az alábbiakban Heisler András a Mazsihisz elnökének az eseményen elhangzott beszédét olvashatják.

„Olyan időket élünk, olyan érzelmi állapotban léteznek a körülöttünk élő közösségek, amelyek hosszú ideig már nem képesek elviselni a környezetükből érkező zajt és a lelkekben támadt zavart – olvasom a Magyar Állami Népi Együttes honlapján. S az IHRA mozgalomnak, mint kormányok közötti szervezetnek pontosan az a dolga, hogy ne szólamszerű tanításokkal, hanem hiteles értékrendszerrel kísérelje meg a felvilágosultnak hitt Európa legnagyobb történelmi bűnének, a holokausztnak feldolgozását.

Dicséretes, ahogyan az IHRA szervezete, annak magyarországi vezetése kísérletet tesz erre. Végigtekintve az IHRA debreceni tanácskozásának programját, a remek elnevezésű bizottságok és albizottságok bizonyára kiváló szakmai munkát végeznek. Ehhez minden résztvevőnek, a magyar Elnökségnek szívből gratulálok.

Az IHRA mozgalom miközben számos fontos kérdésben – különösen és kiemelten az oktatás területén fontos és látható eredményeket produkál, évek óta elképesztően gyenge marketinggel dolgozik, valójában még az érintett zsidó, vagy roma közösségek tagjainak is csak néhány százaléka tud magáról a szervezetről, s annak is csak csekély hányada annak munkájáról. Vajon mi az oka, hogy az IHRA fontos tevékenysége nem jön át a médiából. Létezik, hogy az IHRA-t létrehozó kormányok miközben fontos lépéseket kívánnak tenni a holokauszt európai szintű feldolgozásában, szemérmességből, vagy politikai érdekek okán nem kívánják a nagyobb sajtóvisszhangot, s a szélesebb közvélemény előtt szinte titkosan működtetik az IHRA szervezetét?

Bizottságok és albizottságok

Az Irattárakkal foglalkozó bizottságnak például mi lehet a véleménye arról, hogy a konferenciának helyt adó országban a legszenzitívebb zsidó kárpótlási levéltári anyagok feldolgozását egy olyan történettudományi intézethez delegálták, amely vezetője, mint a Vitézi Szék tagja legfőbb feladatának a Horthy rendszer felelősségének kifehérítését tartja.

A Múzeumok és emlékhelyek munkacsoport foglalkozott-e a budapesti Szabadság tér amúgy is kaotikus szimbólumrendszerébe tervezett un. szovjet megszállási emlékmű tervével? Tudjuk, a Vörös Hadsereg megjelenése az egész ország számára a náci uralom alóli felszabadulást jelentette, amit aztán negyven éves megszállás követett. A zsidó közösség számára meghatározó közösségi élmény volt a gettó kapuinak kinyitása. A kommunista diktatúra során aztán ugyanolyan elnyomásban részesültek zsidók és nem zsidók – gondoljunk csak a cionista perekre. A többségi társadalom számára viszont a negyven éves megszállás volt a meghatározó élmény. De szabad-e többségi és kisebbségi közösségeket egy újabb szimbolikus szoborral elválasztani, vagy szembeállítani? A Múzeumok és emlékhelyek munkacsoportnak van-e állásfoglalása erről?

Az Antiszemitizmus és holokauszttagadás elleni küzdelemért felelős bizottság tagjai mit szólnak a bizonyítottan antiszemita Hóman Bálint szobor tervéhez? Hóman életének kétségtelen intellektuális értékei feledtetik-e szélsőségesen antiszemita nézeteit, a zsidótörvények előkészítésében játszott szerepét, vagy a nyilas parlamentben elfoglalt helyét?

Vajon az Oktatási munkacsoport foglalkozott-e annak hatásával, mit jelenthet egy ilyen emberről készült szobor a fiatalok számára?

Csak néhány kérdés amelyekre, ha van válasz, nyíltan és teljes erővel kell kommunikálni. S nem csak a szakértőknek egymás között, hanem érthető nyelvezettel a társadalom laikus többsége számára is. E nélkül az IHRA munkája csak tudományos értékkel bírhat, ami kevés. Mert tudjuk és szeretném, ha Önök is tudnák, a magyar társadalom legnagyobb hányada nyitott mások kultúrájára, s ha a politikusok nem rontják el, akkor a másságot toleráló nemzet vagyunk.

S amit Önök látni fognak a színpadon, az pontosan ezt fogja tanúsítani. A magyar színpadi néptáncművészet kiemelkedő prezentációjában egy zenei és táncművészeti antológia részesei lehetnek. Kárpátalján élő népek zenéje és tánca, fergeteges vagy éppen lírai produkciók, a magyarok, a románok, a ruszinok, a romák és a Kárpát-medencében élő zsidók gazdag kultúráját fogják bemutatni. Demonstrálni fogják azt a sokszínű szimbiózist, mellyel ezek a népek egymásnak úgy tudtak kulturális és emberi értékeket közvetíteni, hogy közben mindig megtartották nemzeti sajátosságaikat.

Kívánom, az IHRA felelős munkája során a jövőben megszülessenek azok a válaszok, melyekre Magyarországnak és Európának szüksége van. Kívánom, hogy az antiszemitizmus elleni harccal párhuzamosan legyen energiánk a magyarországi filoszemitizmus bemutatására is, mert tele az ország a kiváló példákkal.

Most azonban lazuljanak el, élvezzék majd a remek zenét, a fantasztikus táncokat, töltődjenek fel a kultúrák sokszínű világával. Kívánok mindenkinek tartalmas és jó szórakozást.

*

Kapcsolódó cikk: Amerikai, német, brit és izraeli delegációk bírálták a Hóman-szobor tervét

 

 

[popup][/popup]