Heisler hiányolja a kormánypárti és az ellenzéki állásfoglalásokat a Horthy-szobor ellen

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában hétfőn azt mondta, rendkívüli módon hiányolja nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypártok állásfoglalását is a parlamenti Horthy-szoborállítással kapcsolatban.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Heisler szerint a pártok mellett az egyházaknak is el kellene ítélniük azt, hogy Horthy Miklósnak szobrot állítanak a Parlamentben. Annak nem tulajdonít különösebb jelentőséget, hogy hogyan rendezik be Dúró Dóra irodáját, inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mi Hazánk szoboravató performansza, hogy ilyenre a Parlamentben egyáltalán sor kerülhetett, egyszerűen provokáció, amelynek nagyon rossz üzenete van.

Magyarországon sem az Országgyűlés hivatali helyiségeiben, sem máshol nincs helye egy olyan ember szobrának, akinek a regnálása alatt emberek százezreit fosztották meg alapvető emberi jogaiktól, aki százezrek tragikus haláláért felelős, és aki az ország történetének egyik legnagyobb katasztrófájába kormányozta hazánkat.

Leszögezte, a Mazsihisz álláspontja szerint Dúró Dóra parlamenti irodája semmiképpen sem magánterület. Utalt Schweitzer Gábor jogtudós álláspontjára, aki szerint a Horthy-szobor elhelyezése demokrácia- és alaptörvényellenes. A szövetség szakemberei, jogászai ebből a szemszögből vizsgálják az esetet.

Kitért arra is, hogy már korábban, Orbán Viktor tusványosi beszéde kapcsán – amelyben faji keveredésről is beszélt a miniszterelnök – megbeszélést kezdeményezett a kormányfővel, erre azonban nem kapott választ. Ezt semmiképpen sem tartja elegánsnak, és meglepetést okozna számára, ha bárminemű visszajelzést kapna.

[popup][/popup]