Heisler és Köves a sorosozásról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Soros-ellenes kampány elérte azt a szintet, ahol már a két nagy zsidó felekezet vezetői is szükségesnek tartották megszólalni.

Heisler András és Köves Slomó néhány évvel ezelőtt – amikor még jobb volt köztük a viszony

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija csütörtökön a Magyar Hírlapnak nyilatkozott, pénteken pedig az M1 hírcsatornán beszélt és az MTI idézte őt. Ez utóbbit közöljük.

Köves Slomó: A “sorosozás” nem antiszemita beszéd

Magyarországon a friss összegzések szerint a lakosság 64 százalékában nincsen antiszemita attitűd – mutatott rá a rabbi.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija azt mondta az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában, hogy nem tud olyan nemzetközileg elfogadott normáról, amely szerint a “sorosozás” antiszemita beszédnek számítana.

Köves Slomó megemlítette, Magyarországon a friss összegzések szerint a lakosság 64 százalékában nincsen antiszemita attitűd, míg 20 százaléknyian szélsőségesen, 16 százaléknyian visszafogottan antiszemiták.

Ugyanakkor 2015-ben 42 gyűlöletcselekményt regisztráltak, ezek többsége verbális volt, míg a Franciaországban regisztrált ezerötszáz eset felében fizikai erőszak történt – tette hozzá.

Köves Slomó szerint a zsidó közösség számára az az elsődleges szempont, hogy biztonságban tudják megélni az identitásukat, “legyen ez a biztonság fizikai biztonság, jogbiztonság vagy akár a szellemi, lelki jólét biztosítása”.

*

Heisler András ugyancsak pénteken a Népszava online kiadásában megjelent interjúban szólt hozzá – egyéb kérdések mellett –ehhez a témához is. Az interjúból a vonatkozó részt idézzük.

Heisler András: van miért aggódnunk

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke antiszemita kijelentésként értelmezte, hogy Orbán Viktor „amerikai pénzügyi spekulánsnak” nevezte Soros Györgyöt. Egyetért a minősítéssel?

-Nehéz helyzetbe hoz a kérdésével. Sokan elvárják tőlünk a véleményalkotást, a Mazsihisznek azonban mégsem az a feladata, hogy az összes közéleti megnyilvánulást értékelje, rátegye a pecsétet valamire, hogy antiszemita, vagy felmentést adjon, hogy nem az. Van egy értékrendszerünk: a Talmudra, az ősi zsidó törvényekre alapozva elutasítunk mindenfajta gyűlöletkeltést, bármelyik kisebbség ellen irányul. Nem tudjuk elfogadni a személyes lejáratásra, a védekezésre képtelen csoportok démonizálására irányuló politikai kampányokat.

Szijjártó Péter külügyminiszter után Soltész Miklós egyházügyi államtitkár is Timmermans lemondását követeli. Ön mit gondol?

-Nem az én kompetenciám, hogy politikusok közötti vitában megszólaljak.

A kormány méltatlannak és alaptalannak tartja az antiszemitizmus vádját, mondván, a vitának nincs köze Soros György származásához vagy vallásához.

-Ebben egyetértek a kormánnyal. Az ügynek sokkal inkább a demokrácia minőségéhez, a demokráciához való viszonyhoz van köze. A minap az ön kollégája, Friss Róbert erről írt a Népszavában. Osztom a véleményét.

Attól még, hogy egy szöveg formailag nem tartalmaz zsidóellenes kitételeket, kiválthat antiszemita indulatokat. Csodálkoznék, ha egy rutinos szónok, amilyen a magyar miniszterelnök, ezzel ne lenne tisztában.

-Amikor Magyarországon a „sorosozás” elkezdődött, egy interjúban már felhívtam rá a figyelmet, hogy veszélyes területre téved az, aki nem bánik óvatosan a szavakkal. Az érzelmi hatás sokszor különbözik attól, ami szigorúan véve a szavak értelméből következne. Soros György emblematikus személyiség, a magyarországi közélet egy része számára a „zsidó nagytőkést” testesíti meg. Mindenkinek szíve joga szeretni vagy nem szeretni őt, de nyilvános bírálatok megfogalmazásánál erre tekintettel kell lenni. Orbán Viktor nem antiszemita,  véleményalkotásánál azonban ezeket a meggondolásokat nem veszi figyelembe.

 

Címkék:antiszemitizmus, Heisler, Köves, Soros

[popup][/popup]