Hatvan évesen szült egy asszony Izraelben

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Tavaly pedig egy 65 éves hászid nő lett édesanya.

pregnant-woman-with-abdominal-pain

Képünk illusztráció

Izraelben egyre gyakrabban szülnek a nők 45 év fölött, itt a legelterjedtebb a lombikbébi-kezelés az egész világon. Izrael 68 éve alatt a lakosságszám megtízszereződött.

A hónap elején egy 60 éves asszony lett a legidősebb édesanya, aki valaha gyermeket szült a Kaplan Egészségügyi Központban, Rehovotban. A szülés során ugyan komplikációk léptek fel, de a hölgy és császármetszéssel megszült kislánya már egészségesen hazatérhettek a kórházból.

Az esemény, amelyet lombikbébi-kezelés tett lehetővé, az egész izraeli és világsajtót bejárta, pedigtavaly egy 65 éves hászid nő is megszülte már Izraelben első gyermekét: előtte évtizedeken át próbálkozott hiába, hogy teherbe essen. A hászid újságok csodának minősítették az esetet. Fél évvel ezt megelőzően egy 56 éves asszonynak született meg az első gyereke Izraelben.

A 45 évesnél idősebb korban gyermeket vállaló nők száma emelkedik Izraelben, jórészt azért, mert az állam, már megalakulása óta, erőteljesen támogatja, hogy minél több gyermek szülessen az országban, ezért tesz meg mindent az időskori szülést is lehetővé tévő orvosi technikák elterjesztéséért, hozzáférhetővé tételéért.

Ezt a politikát jórészt kétségkívül a demográfiai versenyfutás magyarázza az ország lakosságának 20%át kitevő izraeli arab népességgel, noha a mesterséges megtermékenyítés természetesen az arab állampolgárok számára is elérhető: a lombikbébi-kezelésre 45 éves korig terjed ki az egészségbiztosítás és két gyermekig teljesen ingyenes. Az így teherbe esettek száma Izraelben a legmagasabb a földön.

A demográfiai verseny mellett „a zsidó családi értékek” is közrejátszanak a Forward cikke szerint abban, hogy ez a helyzet és természetesen az is, hogy, mint minden nyugati társadalomban, Izraelben is egyre inkább kitolódik sokaknál a gyerekvállalás ideje.
A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]