Határtalan Kárpátalja 2015

Írta: mazsike.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Beregszász, Huszt, Nagyszőlős, Ungvár – Az emlékezés és a segítség jegyében

Ideje van a segítségnek

Kárpátalján, a zavaros ukrajnai politikai helyzet ellenére, csend és béke honol. Az emberek kedvesen és nyitott szívvel várjuk az arra járó vándort. A nyitott szívre ma különösen nagy szükség van, hiszen a kárpátaljai embereknek azzal segítünk a legtöbbet, ha felkeressük szülőföldjét, megvesszük azt, amit kínál, s tovább visszük a táj és az ott élő emberek jó hírét.

kárpátalja_2015

Gyertek velünk minél többen. Most van ideje a segítségnek. Tartsatok velünk, segítsünk együtt közösen, ott ahol erre szükség van.

Zene, zarándoklat, gasztronómia, emlékezet: négynapos kulturális zarándoklat Kárpátaljára. Útvonal: Beregszász, Ungvár, Huszt, Nagyszőlős és egy csipetnyi tengerszem. Időpont: 2015. április 27-29. között. Szervező: a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület. Kalauzunk a négy napban Togyeriska Erika és Horkay Sámuel lesz.

Négy nap, három éjszaka, utazás légkondicionált, komfortos autóbusszal, szállás Jánosiban (Beregszásztól három kilométer), a 3 csillagos Hotel Helikon szállodában, reggelivel és vacsorával.

TERVEZETT PROGRAM

Április 27. hétfő

7:00 óra: Indulás

Budapest-Hősök tere, a megszokott helyről, az autóbusz parkolóból.

12:00 óra körül

Ideje van a türelemnek – határátkelés, némi időutazással fűszerezve

A Beregsurányi határátkelőn lépünk be a mai Ukrajna területére, majd érkezés Jánosiba, szállások elfoglalása és ebédelési lehetőség a szállodában.

14:00 óra

Zsinagógától zsinagógáig és „Husztnak romvára”

A Tisza folyását követve jutunk el Nagyszőlősre, ahol megtekintjük a városka zsinagógáját és a régi Perényi-kúriát. Innen tovább utazunk Huszt történelmi várához. Aki felgyalogol a várromhoz vezető kanyargós ösvényen, s egy pillanatra megáll a kilátótér korlátjánál, az elgyönyörködhet az eléje táruló, végtelennek tűnő Tisza-menti tájban. Utunk végezetével, hogy teljes legyen a történelmi emlékezet, a város zsinagógáját is megtekintjük.

huszt_var

20:00 óra körül

Zene, tánc, finom ízek és jókedv

Vacsora és a Kokas Banda koncertje – autentikus magyar népzene, zsidó dallamokkal fűszerezve. Tánc és együtt éneklés kötelező!

 

Április 28. kedd

9:00 óra körül

Ideje van az emlékezetnek

Reggeli után utazás Beregszászba a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, ahol részt veszünk az auschwitzi tábor felszabadulásának emlékére rendezett konferencián. A részletes program a lap alján tekinthető meg. Az esemény fogadással zárul, majd a finom falatok elfosztása után vezetett séta keretén belül tekintjük meg a városka nevezetességeit. Ezután sor kerül a Múzeum és látogatói központ megnyitására a csodálatosan felújított beregszászi Zrínyi utcai zsinagógában. Napunkat kárpátaljai borok kóstolásával zárjuk, majd vacsora a szállodában.

beregszasz_1

 

Április 29. szerda

8:00 óra

Tiszta levegő, patakcsobogás, vízesés

Reggeli után Kárpátalja egyik legszebb vízeséséhez, a Fülöpfalva mellett található, Borzsa havasokban eredő, 749 méter magasan fekvő, 14 méter magas Sipot-vízeséshez utazunk, majd folytatjuk utunkat a Máramarosi-havasokban, Kárpátalja legmagasabban fekvő tavához, a Szinevéri-tóhoz, amelyet Ukrajna 7-ik csodájaként is emlegetnek. Itt egy fenyves erdőben csobogó patak mentén felsétálunk a tengerszemhez.

szineverito

Ebédünket a Szinevéri Nemzeti Park határában fekvő Alsókolocsán költjük el, ahol egy kis hegyi sütöde működik, s nyílt lángon bográcsban kínálják a betérő vendégeket hallevessel, faszénen grillezett sült pisztránggal vagy füstölt pisztránggal – reményeink szerint minket is. (az ebéd önköltséges)

Érkezés az esti órákban a szállodába, majd fáradtan, de csodás élményekkel gazdagodva fogyasztjuk el vacsoránkat.

 

Április 30. szerda

8:00 óra reggeli

Ungvár: zsinagóga, hársfasor és a vár

Kirándulás Ungvárra, városnézés, a vár megtekintése. A Drugeth-vár néven is emlegetett erőd Ungvár nevezetessége, Kárpátalja egyik leghíresebb műemléke. Ezután gyalogosan fedezzük fel az óvárost: az egykori zsinagógát, a székesegyházat, a főteret és az Ung partján húzódó hársfasort, amely a leghosszabb Európában.

ungvar_zsinagoga

Ebédelési lehetőség Ungváron, a város számos étteremmel és kávézóval bővelkedik (szabad és önköltséges program) majd indulás vissza Budapestre. A határt Csapon tá hagyjuk el.

Részvételi díj / fő / kétágyas szobában 46.000, Mazsike kártya tulajdonosoknak 43.000 forint. Az egyágyas lehetőségről érdeklődjön a megadott elérhetőségeken. Az ár tartalmazza az utazás, a 3 éjszaka szállás (reggelivel és vacsorával), a borkóstoló, a koncert és az idegenvezetések költségeit. Érdeklődni lehet a 311-6665 telefonszámon (munkanapokon a délutáni órákban) vagy a [email protected] e-mail címen. Jelentkezési és fizetési határidő, a szabad helyek függvényében: 2015. április 20. hétfő.

Figyelem Ukrajnába történő utazáshoz útlevél kötelező, a határon előfurdalhat hosszas várakozás, amelyhez sok türelem és némi humor elengedhetetlen.

*

 

A konferencia tervezett programja

beregszasz_foiskola

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola
Gross Arnold terem
Április 28. kedd

 9:00 – 10:00 óra: Regisztráció

10:00 óra:

Megnyitó – Szalipszki Endre, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja; Vays Joseph, a Shalom Alapítvány Civil Szervezet elnöke és dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke. Levezető elnök: Molnár D. Erzsébet, a Lehoczky Tivadar Intézet kutatója

10:20 óra:

Marshal Katz (a kárpátaljai zsidó-közösségek történeti emlékeinek amerikai kutatója): The Destruction and Road to Liberation.

10:50 óra:

Molnár D. István (a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi Tanszékének tanára, a Lehoczky Tivadar Intézet kutatója): A II. világháború hatása Kárpátalja nemzetiségi összetételére.

11:20 óra:
Toronyi Zsuzsanna (a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója) A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kárpátaljai vonatkozású anyagai.

11:50 óra – Kérdések, hozzászólások
12:00 óra – Kávészünet

12:15 óra:
Togyeriska Erika (a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori iskolájának abszolvált hallgatója, a Shalom Alapítvány Civil Szervezet igazgatója): Beregszász zsidósága 1944 után – új kezdet.

12:45 óra
Deák Andrea (a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület munkatársa): Az emlékezet tája – Kárpátalja letűnt zsidó emlékei.

13:15 óra – Kérdések, hozzászólások

13:30 óra:
„To Bear Witness” című Holokausztoktatási segédanyag, poszter-kiállítás bemutatása (Togyeriska Erika, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájának abszolvált hallgatója, a Shalom Alapítvány Civil Szervezet igazgatója)

13:50 óra:
Zárszó: Dr. Csatáry György, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem- és Társadalomtudományi Tanszékének és a Lehoczky Tivadar Intézetének vezetője

14:20 óra – Állófogadás (Győr terem)

16:00 óra:

A Múzeum és Látogatói Központ megnyitása a beregszászi Zrínyi utcai zsinagógában.

17:00 óra:
Az idő volt a zsidó lét vezérfonala – Klein Rudolf építészettörténész: „Zsinagógaépítészet Kelet-Közép Európában 1782-1944 között” című kiállításának megtekintése – a kiállítást megnyitja Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke

*

A programváltozás jogát fenntartjuk

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]