Harrach: Egyetértenék Prohászka szobrának visszaállításával

Írta: atv.hu / Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Egyetértene Harrach Péter Prohászka Ottokár szobrának visszaállításával a Károlyi kertben, amit tegnap Szakály Sándor vetett fel. A KDNP frakcióvezetője Prohászkát nem tartja antiszemitának “a szó mai értelmében”, antiszemita megnyilvánulásait azzal magyarázta, hogy akkor “más volt a légkör” – írja az atv.hu

Harrach Péter

„Prohászka szobrát nem felállítani, hanem visszaállítani kellene. Egyetértenék Prohászka szobrának a visszaállításával. Ha szavazni kell róla, igennel szavaznék” – nyilatkozta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az atv.hu-nak, amikor munkatársunk megkérdezte tőle, hogy szerinte érdemel-e szobrot a nyíltan antiszemita Prohászka Ottokár katolikus püspök.

A kérdés apropója: Szakály Sándor a Magyar Hírlapnak a Nagy Imre szobor eltávolítása kapcsán azt nyilatkozta a Nagy Imre Társaság tiltakozására reagálva, hogy „Nagy Imre szobrát most nem olvasztják be, nem a kommunista módszert alkalmazza az Országgyűlés, amellyel mondván, hogy antiszemita, Prohászka Ottokár szobrát is ledöntötték annak idején”.

Az MH kérdésére, hogy akkor a püspök szobra visszakerülhetne eredeti helyére a Károlyi-kertbe, a Veritas igazgatója azt mondta: támogatná ezt és szerinte érdemes lenne végre tisztázni azt is, hogy mit értünk antiszemitizmus alatt, „az például annak számít, ha azt mondom, hogy az Államvédelmi Hatóság vezetőinek többsége zsidó származású volt? Vagy ha rögzítem, hogy a Rákosi-rendszer meghatározó politikai vezetői ugyancsak zsidók voltak?” Szakály “nem hiszi”, hogy ez antiszemitizmus lenne.

Harrach Péter, munkatársunk felvetésére, hogy Prohászka Ottokárnak köztudottan antiszemita megnyilvánulásai voltak, és a numerus clausus végrehajtási rendeletét is ő találta ki, pedig azzal vette védelmébe a püspököt: “Prohászka Ottokárnál nem mellőzhetjük a történelmi szempontokat, azt, hogy az ő korában egészen másként hangzottak azok a megnyilvánulásai, melyeket most az ő számlájára szoktak írni”. Abban a légkörben más volt a megítélése és az értelmezése mindannak, amikor a püspök a pénzvilágot és a Tanácsköztársaság vezetőit bírálta – magyarázta. Vélhetően arra utalt ezzel, hogy Prohászka azt írta: “Mi az antiszemitizmust nem faji, vallási, hanem szociális, üzleti reakciónak fogjuk föl”. Prohászkát én a szó igazi, mai értelmében nem tartom antiszemitának – hangoztatta a KDNP-s frakcióvezető.

Teljes cikk

[popup][/popup]