Harmadával zuhant Netanjahu népszerűsége

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli közvélemény-kutatási adatok szerint harmadával csökkent Benjámin Netenjahu miniszterelnök népszerűsége a gázai hadművelet utolsó heteiben.

Benjamin_Netanjahu_Europress AFP

Benjamin Netanjahu (fotó: Europress / AFP)

A kormányfő támogatottsága 27 százalékot esett a háborús konfliktus utolsó három hetében. A Dialóg intézet felmérésében szerdán megkérdezett izraeliek 50 százaléka volt elégedett Netanjahu tevékenységével az ötven napig tartó, a gázai palesztin fegyveres szervezetek ellen folytatott nyári “Erős szikla” hadművelet nyomán. Augusztus 5-én még 77 százalék állt Netanjahu mögé.

A Háárec című baloldali lap szerint a kormányfő helyzete, népszerűségének mostani visszaesése ellenére viszonylag kedvező, különösen a jobb és baloldalról érkező kritika fényében.

A felmérés szerint mindazonáltal a megkérdezettek 54 százaléka szerint egyik fél sem győzött a háborúban. Csupán 26 százalék értett egyet a kormányfő szerdán hangoztatott álláspontjával, miszerint Izrael számára hatalmas katonai és diplomáciai sikerrel végződött a konfliktus, 16 százalék pedig úgy vélte, hogy a fegyveres viszályt a Gázai övezetben hatalmon lévő iszlamista Hamász mozgalom nyerte meg.

A harcok idején a Netanjahu riválisaként számon tartott Avigdor Liberman külügyminiszter elfogadottsága tovább romlott, noha ő folyamatosan hangoztatott szembenállása okán nem tekinthető az esetleges kudarc felelősének.

Liberman hadjárat előtti 31 százalékos népszerűsége és a vele szembeni 56 százalékos elégedetlenség tovább nőtt, jelenleg csak 29 százalék áll mellette és már 58 százalék van ellene. Ennek oka az lehet, hogy Netanjahu számos alkalommal síkra szállt a háború közepette képviselt éles kritikájával szemben, lojalitást követelve tőle a koalíció tagjaként.

A 464 ember megkérdezésével elvégzett, reprezentatív felmérés szerint a pártok támogatottságában nem történt jelentős elmozdulás a Gázai konfliktus hatására, csak két párt vesztett viszonylag sok szavazót a hadművelet előtti állapotokhoz képest.
A Netanjahut folyamatosan bíráló jobb és baloldali tömörülések, Liberman Iszráel Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali nacionalista pártja, és a palesztinokkal békepolitikát folytató Merec 3-3 mandátumot veszítene a kneszetben, ha Izraelben most tartanának parlamenti választásokat.

[popup][/popup]