Harari megdöbbent, hogy baloldaliak nem ítélték el a Hamaszt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Yuval Noah Harari izraeli történész – többek között a Sapiens és a Homo Deus című bestsellerek szerzője – is csatlakozott annak a nyilatkozatnak a 90 aláírójához, akik megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy „a globális baloldalon belül, eddig politikai partnereik” alkalmanként „igazolták a Hamász tetteit”, írja a Guardian.

Yuval Noah Harari

A 47 éves Harari, aki ellenzi Benjamin Netanjahu kormányfő jobboldali populista koalícióját, azt mondta a brit lapnak, hogy azután döntött a nyilatkozat aláírása mellett, hogy beszélgetett izraeli békeaktivistákkal, akik „teljesen le voltak sújtva”, és „úgy érezték, hogy a békéért folytatott erőfeszítésekben állítólagos szövetségeseik elárulták őket”, miután tudósok, művészek és értelmiségiek olyan leveleket írtak alá, amelyekben nem ítélték el a Hamászt – szemlézte a hírt a Telex.hu.

Harari londoni látogatása során az amerikai és európai baloldal reakcióiról szólva azt mondta, hogy „megdöbbentő volt hallani azokat a reakciókat, amelyek nemhogy nem ítélték el a Hamászt, hanem minden felelősséget Izraelre hárítottak”. Az általa is aláírt nyilatkozat szerint nincs ellentmondás a palesztinok izraeli leigázásának határozott ellenzése és az ártatlan civilek elleni brutális erőszakos cselekmények egyértelmű elítélése között. „Valójában minden következetes baloldali egyszerre kell, hogy képviselje mindkét álláspontot” – olvasható a nyilatkozatban.

Harari szerint a valóság összetett. „Ugyanazok az emberek egyszerre lehetnek áldozatok és elkövetők. A legtöbb konfliktusban a bűncselekményekért és atrocitásokért a felelősség nem 100% – 0%-ban oszlik meg, hanem valahol a kettő között. Ez elég banális, de az emberek mégis nehezen fogadják el” – mondta.

A történész nemrég a Washington Postban közölt véleménycikkében azt írta, a most kialakult konfliktusban Izrael is hibás, mert már meg sem próbálnak békét kötni a palesztinokkal, és közülük több milliót évtizedek óta megszállás alatt tartanak. Ez viszont szerinte nem igazolja a Hamász bűneit, ami már-már a Holokausztra hasonlít.

[popup][/popup]