Hanukarácsonyi készülődés Izraelben

Írta: STEINER KRISTÓF/DIVANY.HU - Rovat: Hírek - lapszemle

A hanuka Izraelben – akárcsak a karácsony Európában – az év legmesésebb, legcsodásabb időszaka. A cukrászdákban színes fánkok illatoznak tucatnyi ízben, a kávézókban ragyognak az ünnepi fények, és országszerte vásárok, kiállítások és különféle izgalmas programok várják az ünneplő tömeget. Ha esetleg Izraelben ünnepel, most megtudhatja melyek a kihagyhatatlan murik, de ha otthon marad az ünnepekre, akkor is tehet egy virtuális sétát: íme, a szezon legérdekesebb meglepetései!

Tel Avivban…

Hanuka gyertyagyújtás a Városháza előtt

Immáron hetedik esztendeje, hogy Tel Aviv-Jaffa város önkormányzata gigantikus hanukiát – azaz ünnepi gyertyatartót épít a Rabin téren. Az ingyenes rendezvényen városlakók, turisták, kicsik és nagyok gyülekeznek, hogy megcsodálják, ahogy minden nap egy újabb fény ragyog fel a hanukián – november 28-ától minden este hat órakor.

Éjféli Nap Zenei Fesztivál

A hanuka első estéjén kezdődő, egész éjszakán átívelő parti díszvendége Ester Rada, akit sokan az izraeli soul-királynőként emlegetnek. Fantasztikus zenészek érkeznek az ország minden pontjáról, hogy a Tel Aviv közelében lévő Hadera folyó partján, a természet lágy ölén ünnepeljenek, a kulináris élményekről pedig nemzetközi ételkülönlegességeket felsorakoztató ételstandok gondoskodnak.

Nyílt nap a Kabbala Központban

Ha mindig tudni akarta, hogy mi is az a vörös fonal Madonna, Ashton Kutcher, vagy Donna Karan csuklója körül, vagy ha a popkultúra kabbalistáinál sokkal jobban izgatja a dolog spirituális oldala, ugorjon be a Dizengoff téri Kabbala Központba, ahol minden szerdán angol nyelvű beszélgetésekkel és előadásokkal várják az érdeklődőket. A Központ zsinagógájában szintén lesz gyertyagyújtás minden este, és biztos lehet benne, hogy megtalálja valaki, aki szívesen elmagyarázza, metafizikai és spirituális szempontból mire is jó ez az egész hanukásdi.

Ben Ami utca 14, Tel Aviv, Telefon: 972 3 52 66 800

hanukaracsonyi_keszulodes_Izraelben_divany

Jeruzsálemben…

Csodatévő szakkör az Izrael Múzeumban

A hanuka nyolc napja során a Szent Város neves múzeumában kreatív játékok várják az egész családot, a fő téma pedig az érzéki csalódások, és az illúzió. Megtévesztően valódi hanukai desszertek – amelyek valójában nem a konyhai szakértelem, hanem a technika vívmányai –, sötétséget árasztó olajlámpások és örökmozgó játékok az izraeli „Csodák Palotájában”.

Jeruzsálem, [email protected], Telefon: 972-2-6708811

A boldogság művészete a Mamilla sétányon

Jeruzsálem óvárosának legszebb és legfelkapottabb sétáló- és bevásárlóutcája, a kávézókban, éttermekben és csinos üzletekben bővelkedő Mamilla a hanuka idejére szabadtéri kiállítássá változik. A városvezetés 63 izraeli művészt kért fel: jelenítsék meg szobrokon, festményeken a boldogságot, a nevetést, az örömöt. Így jött létre az ország valaha volt legnagyobb utcai galériája, amely 210 művet sorakoztat fel.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]