Hanuka a Fehér Házban – 2014

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Barack Obama elnök és felesége, Michelle több száz fős vendégséget tartott Hanuka második estéjén.

obama_hanuka_2014_1

Bradley Shavit Artson, a Los Angeles-i Zsidó Egyetem rabbijával együtt idézték fel Hanuka történetét.

„Több mint 2000 évvel ezelőtt, a makkabeusok kis csoportja fellázadt a náluk sokkal hatalmasabb elnyomókkal szemben.” A túlerővel szemben visszaszerezték városukat és Szentélyüket, amelyben csak egy napra elegendő olajat találtak, ami azonban csodás módon nyolc napig égett és adta a fényt a menórában. Hanuka története arra tanít bennünket, hogy a láng fényesebben ragyoghat, mint azt valaha hihettük volna és csupán rajtunk múlik hogy az első szikrát föllobbantsuk.”

Obama elnök egy új hanukai történetet is elmondott: Alan Gross visszatérését Kubából. „A kubai kormánnyal történt hosszú egyeztetés után, Alant végül elengedték humanitárius okokból. Alan Gross visszatért oda, ahová tartozik, Amerikába. Visszatért a családjához, hogy együtt ünnepeljék Hanukát. Nem is lehetne méltóbb üzenete ennek az ünnepnek, mint a szabadság.

Az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatában történelmi változásnak lehetünk szemtanúi, melynek alapja az, hogy amerikaiként elkötelezettek vagyunk a kubai nép szabadsága és a demokrácia iránt, beleértve a kis létszámú zsidó közösséget, amely a szigetországban él.” – mondta az amerikai elnök.

Shavit Artson rabbi mondta el az áldást és gyújtotta meg azt a menórát, amelyet Izraelből szállítottak a Fehér Házba. A menóra a kétnyelvű „Kéz a kézben” nevű jeruzsálemi iskolából származik. Zsidó és muzulmán gyerekek készítették közösen, egy rettenetes gyújtogatási merénylet után. Az elnök elmondta, a menóra ágai az iskola értékeit jelképezi: közösség, méltóság, egyenlőség és béke.

 

[popup][/popup]