“Halál az arabokra” és “Bennett hazug”: Komolyabb incidens nélkül zajlott le a jeruzsálemi zászlós felvonulás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrség szerint legalább 17 személyt letartóztattak a keddi, jeruzsálemi zászlós felvonuláson, miután a vitatott menet útvonalát módosították, hogy elkerüljék a zsidók és az arabok közötti erőszak újabb kirobbanását.

Körülbelül 2000 rendőr felügyelte délután az évente megrendezésre kerülő nemzeti felvonulás helyszínét – írja az ujkelet.live – a gázai terrorszervezetek fenyegetései közepette, mely a vasárnap beiktatott új kormány első próbája volt.

A menetet a hagyomány szerint a Jeruzsálem-napra időzítették, és biztonsági aggályok miatt módosították az útvonalát, miután a rendőrség és a palesztinok közötti összecsapások a városban fokozódtak. Május 10-én, nem sokkal az elindulása után azonban feloszlatták, miután a feszültség csúcspontjaként a Hamász hét rakétát lőtt ki Jeruzsálemre Gázából, 11 napos harcokat robbantva ki Izrael és Gáza között.

A Damaszkuszi kaput körülvevő utcákat, amelyeken kedden a felvonulás elhaladt, az esemény előtt kiürítették és lezárták, de amint a menet elérte a környéket, összecsapások alakultak ki a felvonulók és a palesztin zászlót lengető arab fiatalok között, amelyeket a rendőrség rövid idő alatt feloszlatott.

A jeruzsálemi felvonulás során egy ponton több tucat fiatal ugrálva skandálta: ,,Halál az arabokra!” valamint ,,Égjen le a falutok!”

Jáir Lapid külügyminiszter (Jes Atid) Twitteren a rasszista jelszavakat skandálókról azt írta, hogy szégyent hoztak Izrael népére, hozzátéve: ,,Az a tény, hogy vannak olyan radikálisok, akik számára az izraeli zászló gyűlöletet és rasszizmust képvisel, visszataszító és megbocsáthatatlan.”

Ezen kívül Kelet-Jeruzsálemben mintegy 33 személy sérült meg a rendőrséggel folytatott összecsapások során, többségük könnyű sérüléseket szenvedett. Három személyt kórházba szállítottak.

A rendőrség közölte, hogy legalább 17 személyt tartóztattak le, akik köveket dobáltak és rendőröket bántalmaztak a szélsőjobboldali felvonulás útvonalán.

A felvonulás végül eljutott a Siratófal plázához, ahol imát tartottak, több ezer fő részvételével.

Teljes cikk

 

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt elnöke, Becalel Szmotrics és a likudos Slomo Karhi tánca:

Címkék:Jeruzsálem, Zászlós felvonulás

[popup][/popup]