Hajós Alfréd emlékszobor pályázat

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezte az első magyar olimpiai bajnok, a kiváló sportszervező és építész Hajós Alfréd máig hiányzó köztéri szobrának felállítását. Az előkészítő munka most abba a fázisába jutott, hogy a mai napon, a Magyar Olimpiai Bizottság megalakulásának 125. évfordulóján meghirdették a nyilvános pályázatot az alkotóművészek számára.

Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok

A felhívás teljes szövege:

“125 éve, 1895. december 19-én, a nemzeti olimpiai bizottságok között hatodikként – ami még pontszerző hely – alakult meg a Magyar Olimpiai Bizottság.

Vitathatatlan tény, hogy amikor bajnokaink a dobogó legfelső fokára állhatnak fel és tiszteletükre felcsendül a magyar himnusz, a világban élő magyarok szíve egyként szorul össze, és sokan eldörzsölnek egy-egy könnycseppet a szemük sarkában. Ezekben a pillanatokban nincs helye méricskélni, hogy ki, hol született, milyen vallást gyakorol. Hiszünk abban, hogy a sport összekapcsolja, és nem elválasztja az embereket.

Ez a gondolat is vezérelte a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületet, amikor néhány éve kezdeményezte első olimpiai bajnokunk, a kiváló sportszervező és építész Hajós Alfréd máig hiányzó köztéri szobrának felállítását.

A kezdeményezést mindenki örömmel támogatta. Az előkészítő munka most abba a fázisába jutott, hogy a mai napon, a Magyar Olimpiai Bizottság megalakulásának 125. évfordulóján meghirdethetjük a nyilvános pályázatot az alkotóművészek számára. Bízunk abban, hogy Hajós Alfréd teljesítményéhez, emberi nagyságához, példájához méltó alkotás születik, amelyet az általa tervezett és róla elnevezett Nemzeti Sportuszoda közvetlen környezetében kívánunk felállítani.

A pályázatot a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) bonyolítja le.

Budapest, 2020. december 19.

Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, Magyar Olimpiai Bizottság, Maccabi VAC Sportegyesület, Magyar Úszó Szövetség, Hajós Alfréd Társaság, Budapest Főváros Önkormányzata, Nemzeti Sportközpontok

A pályázati felhívás itt található.

További információ a www.alkotomuveszet.hu weboldalon található.”

[popup][/popup]