Hagyományteremtés

Írta: zsido.com/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO. A probléma csupán annyi, hogy tavaly a karneváli menetben hatalmas méretű, az antiszemita toposzoknak megfelelően ábrázolt zsidó figurákkal vonultak fel a résztvevők.

A 2020-as karnevál beharangozója. A baloldali figura fölött a felirat: Mindenkin egyformán nevetünk

Különböző zsidó szervezetek számos alkalommal tiltakoztak már, ahogyan az Európai Bizottság is, ám a belga antidiszkriminációs hivatal semmi kivetnivalót nem talált a felvonulás díszleteiben, mert azokat “nem a rosszindulat motiválta”.

A 2020-as karneválra való felkészülést stílusosan kezdték meg az aalsti rendezők: az antiszemita irodalomból ismert zsidó figurákkal díszített szalagokat hoztak forgalomba. A szalagokon szereplő karikatúrákon karvalyorrú, aranyfogú zsidókat láthatunk hagyományos ortodox viseletben.

Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség vezetője felszólította az UNESCO-t, hogy vonja meg támogatását a karneváltól, annak antiszemita üzenete miatt.

“Azt reméltük, hogy a visszataszító figurák szerepeltetése a tavalyi karneválon csupán egyszeri eset volt. Ehelyett most ezekkel a szalagokkal akarnak szándékosan sértegetni. Írásban kértem az UNESCO-t, hogy szüntessen meg minden kapcsolatot ezzel a karnevállal. A szervezőkkel nem látom értelmét tárgyalásba bocsátkozni, mert mire is számíthatnék olyan emberektől, akik a zsidók durva kigúnyolását tartják viccesnek? Észre kellene venni, hogy 2019-et írunk és nem 1939-et” – mondta Margolin rabbi.

Kép a 2019-es felvonulásról (Forrás: FJO)

AZ UNESCO már tett bizonyos lépéseket az ügyben. Ez év szeptemberében párizsi irodájukba invitálták Aalst polgármesterét, aki azt bizonygatta, hogy a pénzhalmokon álló, patkányokkal körbevett, vallásos zsidókat visszataszító módon ábrázoló óriásbáboknak semmilyen antiszemita üzenete sincsen. Christoph D’Haese szerint egyszerű polgárpukkasztásról van csupán szó. A szalagokat alkotó grafikus pedig azt állította, hogy a 2020-as karnevált hirdető karikatúrák csupán az UNESCO aggályoskodását figurázzák ki és semmiképpen sem zsidóellenesek. Az UNESCO egyelőre nem döntött arról, hogy visszavonja-e a rendezvény kulturális örökség minősítését.

Hans Knoop, a belgiumi flamand régió zsidó közösségeinek szóvivője nem fogadta el a magyarázkodást és “színtiszta provokációnak” és az “antiszemitizmus megnyilvánulásának” nevezte az aalsti rendezvényt.

Címkék:Aalst

[popup][/popup]