Hagyományőrző Zsidó Fesztivál Kisvárdán

Írta: www.szon.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kisvárda – A nemzedékek felelőssége: a kisvárdai zsidó közösség emléke fennmaradjon. A Holokauszt előtt a magyar vidéket virágzó zsidó hitközségek népesítették be.

Ezek egyike volt kisvárdai közösség, amely 7000 tagot számlált abban a kis városban, amely alig több mint 10000 lelket számlált. Kisvárdán ma már csak néhány zsidó él. A kegyetlen zsidógyűlölet és emberirtás azonban halálos csapást mért a kisváros zsidóságára. Az emléke azonban fennmaradt.

retkozi muzeumKisvárda – Kisvárda Város Önkormányzata, KALANIT Magyar–Izraeli Baráti Társaság kisvárdai szervezete a Holokauszt 71. évfordulója és a Raoul Wallenberg emléktábla avatásával emlékeztek zsidó közösség Holokausztnak áldozatul esett tagjaira csütörtökön –május 28–án– a volt Zsinagógában, a Rétközi Múzeumban délután négy órától. A város fejlődésében évszázadokon át jelentős szerepet játszó magyar zsidó közösség áldozatai előtt tisztelegtek Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán.

Hagyományőrző Zsidó Fesztivál

A Kisvárdai Görög Katolikus Egyházközség és Kisvárda Város Önkormányzatának rendezésében, június 13–14–én (szombaton és vasárnap) első alkalommal megrendezésre kerülő eseményre színes, változatos program várja az érdeklődőket, amit az elkövetkezendő években hagyománnyá szeretnénk tenni városunkban – tájékoztatott Lénárt Andrásné aljegyző.

A teljes cikk itt olvasható.

 

 

[popup][/popup]