Ha felszólítás ellenére sem hagyják abba a kődobálást…

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A héber állami médiában megjelenő riport szerint az izraeli hadsereg felülvizsgálta a Júdea és Szamáriára vonatkozó fegyverhasználati protokollt. Eszerint mostantól hivatalosan is engedélyezik a katonáknak, hogy tüzet nyissanak olyan palesztinokra, akik kövekkel vagy Molotov-koktéllal dobálják a közelben tartózkodó fegyvertelen zsidókat illetve járműveiket, és többszöri felszólítás ellenére ezt nem hagyják abba vagy megpróbálnak elmenekülni.

Bevetésen – az izraeli rendőrök sokszor tehetetlenek a kialakult etnikai összecsapások közepette fotó: Twitter

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

A Bennett-kormány hallgatólagos jóváhagyását is feltételező, a hadsereg politikájának ezirányú változásáról először a Kan állami műsorszolgáltató számolt be vasárnap este, amit egy volt katonai szóvivő is megerősített a The Times of Israel angol nyelvű hírportálnak, mondván, hogy az új szabályozást a hadsereg már az elmúlt hónapban is érvényesítette.

A Palesztin Hatóság külügyminisztériuma elítélte az új protokollt, mondván, hogy ilymódon lehetővé válik a katonák számára, hogy bíróságon kívüli kivégzéseket hajtsanak végre. A palesztinok minisztériuma túlzottnak tartja ezeket az utasításokat, mivel ,,,zöld utat ad a palesztinok helyszíni kivégzésére, a megszálló hadsereg katonáinak szeszélyeinek, hangulatainak és becsléseinek megfelelően” – áll a közleményben.

Liron Libman, korábbi katonai főügyész, aki a Katonai Főtanácsnoki Testület nemzetközi jogi osztályát vezette, a TOI hírportálnak nyilatkozva a változtatást egy olyan helyzet korrekciójaként jellemezte, amely lehetővé teszi a gyanúsítottak számára, hogy elkerüljék az igazságszolgáltatást, ugyanakkor a szakértők részéről felmerült a kérdés, miszerint jogos-e a likvidálás alkalmazása olyan személlyel szemben, aki már nem jelent veszélyt.

,,Abban az értelemben, miszerint a menekülő személy nem jelent fenyegetést, hacsak nem része egy aktív háborús forgatókönyvnek, ami harcoló katonának tekinti őket – ami ma [Júdea és Szamária] természetesen nem releváns –, halálos erő alkalmazása valóban szabálytalan intézkedés” – mondta Libman.

Ugyanakkor Libman hangsúlyozta, hogy az új politika a civilek felé dobott sziklákra és gyújtóbombákra vonatkozik, nem pedig a katonák elleni zavargásokra és hozzátette, hogy hivatalosan a gyanúsított letartóztatására vonatkozó protokoll az említett új politika értelmében is egy többlépcsős folyamat részének kellene lennie, amely megállásra felszólítással kezdődik, majd a szóbeli fenyegetésen túl, a levegőbe történő lövésekkel végződik. Halálos erő alkalmazásával ellentétben a katonaság előnyben részesített módszere továbbra is a letartóztatás kellene legyen nem pedig a likvidálás.

Az Izraeli Védelmi Erők hivatalos politikája eddig az volt, hogy a katonák csak akkor nyissanak tüzet a gyanúsított letartóztatása közben, amennyiben az illető minden felszólítás ellenére folytatja az autók kövekkel vagy gyújtóbombával való dobálását, utólag azonban nem. A nyilatkozó katonai szóvivő szerint ez a módszer ugyanakkor akarva-akaratlanul lehetővé tette, hogy a gyanúsítottak büntetlenül elmenekülhessenek a helyszínről egy ilyen támadást követően.

Az új, alkalmazott módszer értelmében, amennyiben a katonák azt látják, hogy egy palesztin személy szikladarabokkal vagy gyújtóbombával dobálja az autókat, akkor a teljes letartóztatási procedúrát kell alkalmazni, beleértve szükség esetén halálos erő alkalmazását, még akkor is, ha a folyamat konkrét szakaszában, a gyanúsítottak kezében már nincs gyújtóbomba vagy kő.

A bevezetésre kerülő protokoll új megvilágításba helyezi a hadsereg működési elveit, ugyanis a korábbi gyakorlat szerint többször is előfordult, hogy a katonák rálőttek olyan elkövetőkre, akik kezében már nem volt fegyvernek minősíthető kő illetve gyújtóbomba, és utólag a felülvizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy az illető katona helyesen cselekedett.

ujkelet.live

Címkék:IDF, Izrael, Palesztin Hatóság

[popup][/popup]