Ha Feiglin királycsináló lehet, felforgathatja az izraeli politikát

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben azért vannak kedden a választások, mert a Teremtés könyve szerint a keddi napon kétszer látta I-ten, hogy amit aznap létrehozott, jó. 

Moshe Feiglin

“A mai egy történelmi nap, számunkra, gyermeink szamára és unokáink számára. Menjetek el szavazni és győzzetek meg még legalább 5 személyt. A szabadság forradalma ma veled kezdődik el! A Zehut az egyetlen párt, mely önkéntes bázisát fizetés nélkül építette ki és párttámogatásból sem részesülünk. Önkénteseink többsége megfigyelő pozícióban van, így meggyőződhetünk arról, hogy a szavazat számlálás fair módon történjen”- írta ma reggel Mose Feiglin (Zehut) a közösségi médiában – olvashatjuk az ujkelet.live elemzésében, Ziva Davidtól.

“Ehhez képest Becalel Szmotrics (Jobboldali Pártok) meg sem várva a választások végeredményét, zsebében érzi az oktatási és igazságügyi tárcát. Naftali Bennett féle, négy évvel ezelőtti de ja vu érzés, azzal a különbséggel, hogy a Likud idei jobboldali szavazat-mozgósítása a kis pártok (Kulanu, Beijtenu, Sász) életébe kerülhetnek, mivel ők amúgy is a kiesés szélén lavíroznak. A nagy mozgósításnak akár az is lehet az ára, hogy minden mindegy alapon, a korábban királycsináló pozícióban álló Naftali Bennett és Ajelet Saked is kiesik a 21. Kneszetből és helyét átveszi Feiglin valamint Szmotrics, akikről néhány héttel ezelőtt senki sem hitte, hogy valaha egyáltalán bejuthatnak a Knesszetbe, azt még kevésbé, hogy előnyös tárgyalási pozíciójukat kihasználva királycsinaló szerepben alakudozhatnak, amennyiben Benjamin Netanjahu nyeri a választásokat. (…)

A jobboldal új sztárjának nincs vesztenivalója, ráadasul úgy néz ki, igen csak nyerésre áll és az ő szavazói nem fognak átigazolni a Likudhoz, nincs rá semmilyen okuk, ugyanis vezetőjük valóban hisz abban, amit kampánya szerint megvalósítana.

Feiglin első számú projektje a marihuána legalizálása, valamint a Szentély azonnali felépítésének elindítása, de tervei között szerepel a rabbinátus prioritásának csökkentése, valamint teljesen liberális alapokra helyezné a gazdaságot és megszüntetné a “rendőrállamot”. Ilyen programmal jelenleg úgy néz ki, hogy 5-7 (egyes elemzők szerint akár 10) mandátumot is bezsebelhet. Feiglin szavazatai, amennyiben tőle függnek, nem fognak a Likudhoz vándorolni, ezért a hiányzó koalícióhoz Benjamin Netanjahunak, amennyiben megnyeri a választásokat, rá mindenképpen szüksége lenne. (…)

Józan számítás szerint a várható szoros eredmények mellett Rivlin egységkormány mellett kellene döntsön a jövendőbeli kormány stabilitása érdekében” – szögezi le a cikkíró.

*

Ha a Likudtól jobbra álló pártok, köztük a radikális programot megfogalmazók hatalomra jutnak, és nélkülük a Likud nem tudna kormányt alakítani, alaposan felforgathatnák az izraeli status quo-t a Templomhegyre és az arabokra vonatkozó nézeteik gyakorlati kivitelezésével.

Hátterükről, gondolkodásmódjukról sokat elárul a közelmúltban bemutatott dokumentumfilm.

[popup][/popup]