Ha a Kneszet képviselője támogatja az Izrael elleni fegyveres harcot…

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Megszavazták Izraelben a képviselők közjogi felelősségre vonásáról határozó törvényt.

Kneszet

Képünk illusztráció

Az izraeli parlament elfogadta azt a vitatott törvényt, amelynek értelmében a törvényhozás háromnegyedének jóváhagyásával közjogilag felelősségre vonhatók a képviselők, ha rasszista uszítást követnek el, vagy ha támogatják az Izrael elleni fegyveres harcot – jelentette szerda reggel a helyi közszolgálati rádió.

A képviselők közjogi felelősségre vonásáról határozó jogszabályt a Kneszetet alkotó 120 képviselőből 62-en támogatták 47 ellenében a második és harmadik olvasásban tartott kedd éjszakai szavazáson.

A Közös arab lista a legfelsőbb bírósághoz fordul, mert szerintük az új törvény alkotmányellenes. A törvényjavaslatot az alkotmányozási bizottság terjesztette elő, nem egyéni vagy kormányzati indítvány volt.

Az új törvény szerint képviselőtársuk közjogi felelősségre vonásához legalább 90 honatyának kell az erről szóló javaslatot megszavaznia, előzetesen pedig legalább 70 képviselőnek kell aláírásával támogatnia a szavazást az illetőről, és közülük legalább tíznek a kormánykoalíción kívüli pártokból kell kikerülnie. Emellett választási időszakban nem lesz lehetséges a törvény alkalmazása.

“A felelősségre vonási törvény sötét folt Izrael arcán. A gyűlölet kormánya csak az árkok növelésével foglalkozik, amelyek jobban fenyegetik Izraelt az összes külső ellenségnél”- írta Twitter-üzenetében a jóváhagyott törvényről a parlamenti ellenzéket és a szociáldemokrata Munkapártot vezető Jichák Hercog.

Az ellenzék előzetesen több száz kifogást jelentett be a törvényjavaslat ellen, és miután nyolc órában maximalizálták a vita idejét, beszédeikkel ezek éjjeli megtárgyalására készültek annak reményében, hogy a szavazás idejére többségbe kerülhetnek. Azonban közvetlenül a javaslat benyújtása után észrevették, hogy az egyébként 66 képviselőből álló koalíció nem rendelkezik többséggel a kedd esti plenáris ülésen, ezért lemondtak beszédeikről, és azonnali szavazást követeltek.

Ekkor a kormányzati oldal képviselői a parlamenti elnök jóváhagyásával időhúzó beszédeket tartottak, amíg a parlamentbe érkeztek a többséghez szükséges képviselőik.

A képviselők parlamenti mentelmi jogát felfüggesztő szabályozást eredetileg azért fogalmazták meg, mert februárban három arab képviselő részvéte kifejezéseként látogatást tett izraeliek elleni támadások során meghalt palesztin merénylők családjánál. Ezért őket korábban a Kneszet etikai bizottsága négy-négy, illetve kettő hónapra felfüggesztette mandátumukból.

Az új törvény alig titkolt célja az izraeliek haragját rendszeresen kivívó Hanan Zoabi arab képviselőnő eltávolítása a törvényhozás soraiból. Zoabi szélsőséges kijelentéseivel időről-időre botrányt okoz a Kneszetben, legutóbb gyilkosoknak nevezte az izraeli katonákat, és 2010-ben személyesen részt vett a török Mavi Marmara hajó fedélzetén a Gázai övezet elleni blokád megtörését célzó, Izraelben provokációnak tekintett, és kilenc halálos áldozattal járó akcióban is.

 

[popup][/popup]