Ha a Hamász győz a jövő havi palesztin választásokon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael távozóban lévő katonai kapcsolattartója a palesztinokkal csütörtökön kijelentette, hogy Jeruzsálemnek le kell állítania az összes biztonsági koordinációt a palesztinokkal, ha a Hamász terrorszervezet győzedelmeskedik a jövő havi palesztin törvényhozói választásokon, ami egyre valószínűbbnek tűnik.

Egy Hamasz-párti tüntetés Damaszkuszban 2008-ban (Fotó: Wikipedia)

A fejleményekről az ujkelet.live számol be.

„Mindent leállítunk” – mondta Kamil Abu Rukun vezérőrnagy, a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjúban. „Legalábbis én ezt fogom ajánlani, a múltban történtek és a terepen látottak alapján”.

A COGAT vezetője, aki még ebben a hónapban távozik hivatalából, azt mondta, közvetett csatornákon keresztül közvetítette ezt az álláspontot a palesztinokkal.

„Nagyon nagy hiba megtartani ezeket a választásokat a Hamász magas kockázatú győzelme miatt, és ezért bármit, ami ezt [Hamász-győzelmet] szolgálja, azt javaslom, hogy nem szabad hagyni”- mondta Abu Rukun.

Ugyancsak a csütörtöki interjúban Abu Rukun kijelentette, hogy Izraelnek meg kell akadályoznia a palesztin választások Kelet-Jeruzsálemben történő megtartását – ez Ramallah egyik legkényesebb pontja. A Palesztin Hatóság felszólította az Egyesült Államokat annak biztosítására, hogy Izrael ne zavarja Kelet-Jeruzsálem palesztin lakosainak részvételét az országos szavazáson.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerdai riportja szerint, a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat vezetője március elején meglátogatta Mahmúd Abbász palesztin elnököt azzal a céllal, hogy töröltesse vele a közelgő palesztin parlamenti választásokat.

A 90 perces találkozón a Palesztin Hatóság titkosszolgálatának vezetője, Madzsed Faradzs és egy másik vezető kormánytisztviselő, Husszein al-Sejk is részt vett.

Az egyik palesztin tisztviselő a Sábák vezérét, Nadav Argamant azzal vádolta, hogy „nagyon durva, lekezelő módon” járt el.

Argaman állítólag azt mondta Abbásznak, hogy „Nem tarthatsz választásokat a Hamásszal. Mire Abbász: „Nem dolgozom neked.”

Teljes cikk

Címkék:palesztin választások

[popup][/popup]