Gyümölcsszedő robotot fejleszt egy izraeli cég

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyre kevesebben és egyre drágábban dolgoznak a zöldség- és gyümölcsszedő munkások. Ez is erősíti azokat a fejlesztéseket, amik a szüret gépesítésére irányulnak.

Az izraeli Tevel gyümölcsszedő robotjai munka közben – Fotó: Tevel-tech.com

A magro.hu honlap tudósítása szerint az izraeli Tevel cég szakemberei azon dolgoznak, hogy robot végezze el a feladatot. Így a robottechnológia a munkaerő-megtakarításhoz és a mezőgazdaság hatékonyságának javításához is hozzájárulhat. A cél: repülő autonóm robotok alkalmazása a metszésre és a gyümölcsszedésre.

Gépmax írta meg a Food and Farming Technology cikke alapján, hogy a Kubota befektetett a Tevel izraeli munkamegtakarításra irányuló és automatizálási technológiát fejlesztő cégbe fektet. A cikk szerint a Tevel Aerobotics Technologies repülő autonóm robotokat fejleszt különböző gyümölcsök szedésére és növények metszésére.

A robotot markolóval szerelik fel, és benne több érzékelőt helyeznek el, ezek felelősek a gyümölcs észleléséért, valamint a helyzetének és minőségének különböző szögekből történő meghatározásáért. Így képes a gyümölcsöt megcélozni a lombozatban, felméri annak paramétereit és érettségét, valamint kiszámítani az adott termés leszedéshez szükséges manővert és mozdulatokat.

Teljes cikk

[popup][/popup]