Gyors rabbinátusi válás, hogy a férj házasodhasson egy másik férfival  

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Coming out-ját követően a férfi sürgősen külföldre akart menni új élettársához. A rabbinikus bíróságnak dönteni kellett: közvetve támogatnak egy meleg házasságot, vagy az asszonyt ’megkötik’, mivel a férj Olaszországba távozik, hogy választottjával éljen.

Rabbinikus bíróság – a kép illusztráció, nem a hír szereplőit ábrázolja

A netanjai rabbinátusnak gyorsan kellett dönteni, amikor egy márciusi napon a vallásos férfi, két gyermek apja besétált, és kérte, hogy azon nyomban válasszák el feleségétől. Indoklás: új választottja türelmetlenül vár rá Olaszországban.

A rabbiknak fel volt adva a lecke: a válással a vallási törvény által tiltott homoszexuális kapcsolat beteljesedését segítik elő. Végül, mérlegelve azt, hogy a feleség csak abban az esetben ’szabadul fel’, ha a férj kiadja neki a válási dokumentumot, a rabbinátus jóváhagyta a válást.

Tamar Zandberg, a baloldali Merec párt képviselője tüntet a meleg-házasság legalizálásáért a tel-avivi városháza előtt (Fotó: Benny Doitch, képünk illusztráció)

“Szerelmem vár rám odaát, és azt mondta, hogy elhagy, ha nem válok el még ma. Elmegyek Izraelből, és Olaszországba utazom. Nem akarom tönkretenni a feleségem életét. Nagyon vallásos asszony, és két gyerekünk van.”

A rabbinátus bírái gyorsan behívták az írnokot. Egyéb bokros teendőiket odahagyva hozták meg döntésüket. Egy óra múlva a dokumentum elkészült – összhangban a zsidó törvényekkel és szokásokkal. Az ex-férj pedig a repülőtérre indult, hogy választottjával új életet kezdjen.

Az ynetnews cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]