Gulyás Gergely látogatott a megnyitás előtt álló Rumbach zsinagógába

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ma látogatást tett a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, ahol Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével közösen megtekintette a felújítás alatt álló épületet. A kormány tagjai közül ott volt Soltész Miklós államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár is.

Heisler András Mazsihisz elnök, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, Soltész Miklós államtitkár

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga teljes körű, műemléki rekonstrukciója 3,2 milliárd forintból valósul meg, amelyet a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosít állami forrásból. A mintegy három évvel ezelőtt kezdődött beruházás várhatóan ebben az évben befejeződik, így az épület az idei Hanuka ünnepe előtt megnyitható lesz a hívek és a látogatók előtt.

A vendégeket a kép jobb szélén álló Kiss Henriett, a télen megnyíló Rumbach – Együttélés Háza vezetője kalauzolta körbe (Fotók: Miniszterelnökség)

A létesítményt Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel együtt ma megtekintette Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

A találkozón Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszönetét fejezte ki a kormány nagyvonalú támogatásáért, amelynek révén az 1872-ben emelt épület eredeti pompájában újulhat meg. A  vendégeket Kiss Henriett, a Rumbach – Együttélés Háza vezetője vezette körbe az épületben – írja a mazsihisz.hu.

A zsinagóga történetéről, eladásáról és visszakerüléséről a Mazsihiszhez itt olvashatnak.

[popup][/popup]