Gáza: “nem szándékosan lőtték ki” a rakétákat Tel-Avivra?

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gázai övezetből Izraelre kilőtt egyik rakéta maradványait pénteken megtalálták Tel Aviv külvárosában, Holonban, közölte az izraeli rendőrség.

Kép megtekintése a Twitteren

A hatóságok szerint a rakétát a sűrűn lakott nagyvárosi terület egyik nyílt körzetében találták meg, és rendőrségi tűzszerészeket vezényeltek a helyszínre.

A rakéta egyike volt annak a két M-75-ösnek, melyet csütörtök este lőttek ki Gázából Izraelre, aktiválva a szirénákat Gus Dan régióban. A rakétatámadásra válaszul az izraeli légierő több mint 100 terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben.

A megtorlócsapások alatt és után 4 alkalommal szólaltak meg a szirénák az övezettel határos izraeli közösségekben. Az Izraelre kilőtt 9 rakétából hatot szétlőtt a Vaskupola, kettő nyílt területen landolt, egy pedig nem jutott át a határkerítésen.

Az utolsó légiriadóra helyi idő szerint reggel 7:20 került sor.

A gázai média és az izraeli Kan közszolgálati műszorszóró reggel azt állította, hogy Egyiptom közvetítésével reggel 8 órakor tűzszünet lépett életbe. Izrael nem erősítette meg a megállapodás tényét. A Gázai övezet Hamász utáni legnagyobb terrorszervezete, a Palesztin Iszlám Dzsihád viszont azt nyilatkozta, hogy betartja a tűzszünet feltételeit, amíg Izrael is így tesz.

A 13-as csatorna szerint az állítólagos fegyverszüneti megállapodás ellenére a hadsereg további Vaskupola rendszereket helyezett üzembe országszerte. A hadsereg nem kívánta kommentálni a riportot.

Bár az övezetet irányító terrorszervezet tagadta, az izraeli hadsereg szerint a Hamász hajtotta végre a rakétatámadást.

A hadsereg vizsgálata azt is megállapította, hogy a Gázából Tel Aviv felé indított rakétákat nem szándékosan lőtték ki. A feltételezésük szerint a rakétakilövések mögött alacsony szintű hamászosok állnak.

Az Izraeli Védelmi Erők azonban irányelvéhez hűen az övezet irányítóját, a Hamász terrorszervezetet teszi felelőssé minden támadásért, ami a területéről ered.

A péntekenként megrendezésre kerülő “Visszatérés Menete” szervezői reggel közölték, hogy – első alkalommal – a határ menti tüntetések elmaradnak.

Csütörtök este volt az első alkalom a 2014-es erős szikla hadművelet óta, hogy megszólaltak a légvédelmi szirénák Tel Avivban.

[popup][/popup]