Gáza: heti gyűlöletből havi gyűlölet

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Héber nyelvű média riportok szerint mintegy 1800 gázai vett részt pénteken a Hamász terrorszervezet támogatásával rendezett „Visszatérés Menete” erőszakos tüntetéseken az Izraellel közös határ mentén. A szervezők csütörtökön bejelentették, hogy a zavargások 2020. március 30-ig szünetelnek, majd hetiből havi rendszerességűre csökkennek.

A lázadók egy része a határ több pontján robbanószerekkel és Molotov-koktéllal dobálta a túloldalon állomásozó izraeli csapatokat, akik tömegoszlató eszközökkel reagáltak.

A Hamász terrorszervezet vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium számos sérültről számolt be, kettőt közülük gumilövedék sebesített meg súlyosan.

A Visszatérés Menete Főbiztossága és a Megtörjük a Blokádot – amelybe a gázai székhelyű terrorcsoportok és politikai frakciók képviselői is beletartoznak -szervezetek csütörtökön bejelentették, hogy a „Visszatérés Menete” erőszakos tüntetések 2020 márciusától „havi rendszerességűek lesznek, illetve amikor nagy tömegekre lesz szükségünk és kiemelkedő nemzeti események alkalmával.”

A 2018 március 30 óta megrendezésre kerülő „Visszatérés Menete” eddig csupán ötször maradt el. Először mácius 15-én a Tel Avivra kilőtt rakéták után, majd májusban a magas hőmérséklet és a ramadáni böjt illetve augusztusban az Eid al-Adha ünnep miatt. Legutóbb pedig novemberben egymás után két pénteken az Izrael és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet közötti harcokat követően.

Az összecsapásokban megölt gázaiak számát a Hamász Egészségügyi Minisztériuma 200 fő felettire teszi. A megöltek legalább harmada a Hamász és más gázai terrorszervezetek tagja volt, ezt a Hamász is elismeri.

2018. július 20-án egy gázai mesterlövész megölte a határnál állomásozó Aviv Levi törzsőrmestert. Levi volt az első izraeli katona, akit megöltek a gázai határnál a 2014-es erős szikla hadművelet óta.

A libanoni al-Akhbar újság november végén már megszellőztette, hogy a pénteki tüntetéseket szervező bizottság mérlegeli annak lehetőségét, hogy a zavargásokat lecsökkenti havi rendszerességűre vagy a nemzeti ünnepek alkalmára.

A lépés valószínűleg összefügg az Aviv Kochavi izraeli vezérkari főnök által szerdán említett Egyiptom közvetítésével zajló hosszútávú tűszüneti tárgyalásokkal Izrael és a Hamász között.

Teljes cikk

Címkék:Visszatérés menete

[popup][/popup]