Gáza: Éjfél óta tűzszünet, a Hamasz már csak hekkeléssel próbálkozik

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy izraeli kiberbiztonsági cég csütörtökön figyelmeztetett, hogy a Hamász terrorszervezet a Code Red légiriadóra figyelmeztető applikáció hamis verzióján keresztül próbál izraelieket meghekkelni.

A hamasz által küldött hamis riasztás

A figyelmeztetésre a 2014-es háború óta nem látott erőszakos összecsapások közepette került sor Izrael és a Hamász között. A terrorszervezet több mint 180 rakétát és aknavető gránátot lőtt ki Izraelre.

A Hamász megpróbált ebből előnyt kovácsolni, és előállt egy hamis alkalmazással az eredeti szoftvert utánozva, amely figyelmeztetést küld a felhasználóknak a bejövő rakétákról és aknavető lövedékekről, közölte ClearSky Cyber Security.

“Amikor letöltöd a [hamis] appot, az átveszi az irányítást a mobil felett és lehetővé teszi a kezelőnek az eszköz követését, fotók és hangfelvétel készítését, valamint hívások indítását és üzenetek küldését,” mondta Boaz Dolev a kiberbiztonsági cég vezérigazgatója.

A Hamász szerda estétől csütörtök estig több tucat rakétát és aknavető gránátot lőtt ki a Gázai övezetből dél-izraeli közösségekre. Csütörtökön a 2014-es erős szikla óta először megszólaltak az övezettől 40 km-re fekvő Beerseván a rakétára figyelmeztető szirénák.

A Hamász vasárnap este bejelentette, hogy tűzszüneti megállapodás született Izraellel a közel kétnapos intenzív harcok lezárására, míg a magas szintű izraeli biztonsági kabinet csütörtökön utasította a hadsereget, hogy “továbbra is erőteljesen lépjen fel” a gázai terrorszervezetek ellen.

Az Al-Aqsa TV csütörtök esti riportja szerint a tűzszünet Egyiptom és más regionális szereplők közvetítésének köszönhető.

Izrael tagadta, hogy bármilyen megállapodás született volna a tűzszünetre vonatkozóan, de egy magas rangú izraeli tisztviselő azt nyilatkozta az Izrael Rádiónak, hogy csendre csenddel válaszolnak.

Teljes cikk.

Címkék:Hamasz, Hekelés

[popup][/popup]