Gáza: egész napos rakétázás hétfőn, tűzszünet kedden

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet elfogadta Egyiptom tűzszüneti javaslatát és este 10 órától tűzszünet lép érvénybe. Ettől függetlenül a terroristák az állítólagos tűzszünet ellenére is folytatták támadásaikat egészen 11 óráig, amikor kilőtték az utolsó rakétát Izraelre.

Szakértők az óvóda udvaarán becsapódott lövedéket vizsgálják (Fotó Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő Twitter)

A törékeny tűzszünet egyelőre tartja magát, de mind Izrael mind a terrorszervezet szkeptikus a nyugalmat illetően.

A tűzszünetet megelőzően 24 óra leforgása alatt mintegy 90 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre, többséget a Palesztin Iszlám Dzsihád, tucatnyi megtorlócsapást eredményezve a terrorszervezet katonai pozíciói ellen a Gázai övezetben valamint egy ritkaság számba menőt Szíriában, megölve a Palesztin Iszlám Dzsihád két tagját.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a Vaskupola elfogta a lakott területre tartó lövedékek 90 százalékát. Egy azonban egy játszótéren csapódott be Szderotban, sérülés nem történt. A rakéták és az elfogó lövedékek maradványai több helyszínen kisebb anyagi károkat okoztak.

A gázai periférián és Askelonban kedden is elmarad a tanítás, ami 55000 diákot érint.

A hadsereg reggel közölte, hogy a korábban lezárt utakat megnyitja és a vasút forgalom Szderot-Askelon között újraindul.

„Nem világos, hogy az incidens a csúcspontján van vagy a végén, eszkalálódik vagy elhal”, figyelmeztetett Aviv Kochavi vezérkari főnök hétfő este a hadsereg tartalékosai számára rendezett eseményen Holonban.

Kochavi szerint a helyzet törékeny, és akaratlanul egy teljes konfliktusba és egy izraeli hadműveletbe fordulhat.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök este azzal fenyegette a Palesztin Iszlám Dzsihádot, hogy Izrael visszatér a terrorszervezetek vezető tagjainak célzott kiiktatásához, ha a rakétázás nem szűnik meg.

Az izraeli légierő többek közt hétfőn lebombázta a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik rakétaindító állását a Gázai övezet északi részén.

[popup][/popup]