Gáza: a legsúlyosabb feszültség a határon 2014 óta

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A legutóbbi, 2014-es harcok óta a legsúlyosabb a feszültség a gázai határon.

Gázaváros: eg yizraeli lövedék nyomai / AFP PHOTO / MAHMUD HAMS

A Gázai övezet mellett fekvő izraeli közösségek lakói az óvóhelyeken töltötték az éjszakát, miután gázai terroristák legalább 31 rakétát és aknavető lövedéket lőttek ki Izraelre, számolt be az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. A lövedékek közül hatot elfogott a Vaskupola.

A terroristák szombat hajnalban folytatták a rakéták és aknavető gránátok kilövését Izraelre, aktiválva a figyelmeztető szirénákat. A határ mentén élő izraeliek, akik feszült éjszakát tudhattak maguk mögött az óvóhelyen, több hangos robbanásról számoltak be. A legutóbbi híradások szerint mintegy 60 lövedéket lőttek ki Izraelre.

Az izraeli hadsereg szombat reggel közölte, hogy számos támadást hajtott végre a Gázai övezetben, beleértve egy támadóalagutat a tengerparti övezet északi részén. Egy korábbi légitámadás szintén egy alagutat célzott az övezet déli részén.

Sérülésről egyik oldalról sem érkezett jelentés.

A rakétatámadásokat megelőzően izraeli repülőgépek éjszaka számos célpontot megsemmisítettek a Gázai övezetben, köztük több Hamász bázist. A légitámadást követően gázai terrorszervezetek rakéta és aknavető gránátokat indítottak Izrael felé.

Az egyik rakéta egy kibbucban landolt Sáár Hanegev Regionális Tanácsa területén.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint a légierő “lebombázott egy támadóalagutat a Gázai övezet déli részén, továbbá számos katonai bázisra mért légicsapásokat övezet szerte, köztük olyan telephelyekre, amiket gyújtogatásos támadások előkészítésére használtak, valamint a Hamász terrorszervezet egyik kiképző létesítményére.”

A légicsapásokat követően többször beindultak a szirénák a Gázai övezettel határos izraeli közösségekben, köztük Szdot Hanegev Regionális Tanács területén és Szderotban. A lakók robbanásokról számoltak be az Izrael Rádió riportja szerint.

 

צבא ההגנה לישראל on Twitter

תיעוד מתוך תקיפת כוחותינו בשטח רצועת עזה הלילה https://t.co/Fhry0LlBUm

Teljes cikk.

[popup][/popup]