Ganz és Abbasz az amerikai elnök biztonságáról egyeztetett annak látogatása előtt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter és Mahmúd Abbász palesztin elnök Rámalláhban megbeszéléseket folytatott Joe Biden amerikai elnök jövő heti, Izraelben és Palesztin Hatóságnál tervezett látogatásának biztonsági előkészítéséről – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Ganz és Abbasz

A muzulmánok egyik legnagyobb ünnepe, az áldozati ünnep előtti napon tartott megbeszélésen Ganz és Abbász megállapodott a szoros biztonsági együttműködés további folytatásáról, és a stabilitást károsító lépések elkerüléséről. A Palesztin Hatóság közleménye szerint Abbász a politikai jövőkép megteremtésének fontosságát is hangsúlyozta.

A csütörtök esti, Rámalláhban tartott tárgyalásról Ganz azt közölte, hogy jó hangulatban és pozitív légkörben zajlott, s megvitatták a térség biztonsági és civil ügyekre vonatkozó kihívásait. Az izraeli miniszter tájékoztatta Abbászt az elkövetkező időszak összetettségéről Izraelben, s megállapodtak a további koordinációról.

A Mukátában, a palesztin kormányzati negyedben vendégül látott izraeli védelmi miniszter kifejezte jókívánságát az áldozati ünnep, az Eid al-Adha alkalmából a Palesztin Hatóság elnökének és a teljes palesztin népnek.

Abbász a politikai horizont megteremtésének, valamint az egyezmények tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta, és felszólított a helyzet romlásához vezető lépések leállítására. Abbász kijelentette, hogy Biden elnök látogatását áldással fogadják a palesztinok.

A ynet korábbi értesülései szerint az izraeli rendőrség a terrorhullám újbóli feltámadásától tart a jövő szerdán esedékes Biden-látogatás miatt, és ezért fokozott éberségre és készenlétre utasítják a terepen dolgozó biztonságiakat, s fokozzák a rendőri jelenlétet a zsúfolt gócpontokon.

A Fehér Ház bejelentése szerint az elnök közel-keleti útja keretében érkezik Izraelbe, a Palesztin Hatóságba és Szaúd-Arábiába. Az izraeli politikai válság, s a november elsejére kiírt parlamenti választások nyomán washingtoni források szerint Izraelben Biden hangsúlyozni fogja, hogy az Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok jelentősebbek annál, mint hogy mely vezetők állnak az államok élén. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]