Gantz az amerikaiaknak: A tűznyitás szabályait az izraeli vezérkari főnök határozza meg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benni Gantz védelmi miniszter és egy magas rangú izraeli tisztviselő szerdán elutasította az Egyesült Államok arra irányuló törekvését, hogy Izrael vizsgálja felül az Izraeli Védelmi Erők tűznyitási protokollját Júdea és Szamáriában.

Benny Gantz hadügyminiszter

,,A vezérkari főnök, és csakis ő határozza meg és fogja meghatározni a tűznyitási irányelveket, összhangban a műveleti szükségletekkel és az Izraeli Védelmi Erők értékeivel” – mondta Gantz. „A parancsnokok és a katonák szigorúan betartják a szabályokat. Nem volt és nem is lesz politikai befolyásolás az ügyben”. Erről tudósít az ujkelet.live.

A Walla hírportál riporterének egy vezető izraeli tisztviselő a következőt nyilatkozta:

,,Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálata során felülvizsgálták a művelet-végrehajtási szabályokat, és megállapították, hogy nem történt jogsértés. Senki sem fogja megváltoztatni a művelet-végrehajtási szabályokat az Egyesült Államok politikai nyomása miatt”.

Az Egyesült Államok nyomást kíván gyakorolni Izraelre, hogy vizsgálja felül a Júdea és Szamáriában alkalmazott művelet-végrehajtási szabályait, és tegyen olyan lépéseket, amelyek megakadályozzák az al-Dzsazíra riportere, Sireen Abu Akleh meggyilkolásához hasonló incidensek előfordulását a jövőben.

A Biden-kormány tervezett kérése, amelyet Vedant Patel helyettes külügyi szóvivő is megerősített, egy nappal azután érkezett, hogy Izrael közzétette az Abu Akleh halálával kapcsolatos felülvizsgálatának összefoglalóját, amely megállapította, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy véletlen izraeli tűz volt a felelős.

Teljes cikk

[popup][/popup]