Függetlenségi Nap: a Mea Searimban elégették az izraeli zászlót

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Radikális ultraortodox zsidók csütörtökön Jeruzsálemben izraeli zászlókat égettek el, Izrael megalakítása ellen tiltakozva, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A Jeruzsálem Mea Searim negyedében  gyülekező tüntetők egy csoportja fekete és palesztin zászlókkal, valamint héber, angol és arab táblákkal vonult, miközben azt skandálta, hogy „a cionizmus nem képviseli a zsidókat” – tudósít az ujkelet.live. Az egyik gyerek „imádkozunk a cionista állam közeli megsemmisüléséért” feliratú táblával vonult.

Később a csoport izraeli zászlókat égetett el Mea Searim utcáin.

A tiltakozás Izrael megalakulásának 73. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek közepette zajlott.

Az ultraortodox zsidók túlnyomó többsége megtagadja a kötelező katonai szolgálatot azzal az indokkal, hogy nem tudnák teljesíteni vallási kötelességeiket. A katonai szolgálattal szembeni ellenállásuk gyakran feszültséget okoz a biztonsági erőkkel.

Az incidenst megelőzően, radikális ultraortodox fiatalok katonák sírjain elhelyezett izraeli zászlókat és koszorúkat gyújtottak fel Jeruzsálemben, közölte a rendőrség csütörtökön, egy nappal az ország elesett katonáinak és a terror civil áldozatainak emléknapja után.

A rendőrség nyomozást indított az ügyben egy videó közzététele után és közölte, hogy nyílt és rejtett intézkedéseket alkalmaznak a gyanúsítottak elfogására.

Címkék:Függetlenségi Nap, zászlóégetés

[popup][/popup]