Frölich: nem igaz, amit Schwezoff állít

Írta: nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Frölich Róbert főrabbi

Frölich Róbert főrabbi

Tanúként hallgatják ki a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében holnap Kunos Pétert, a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatóját ­ értesült a Népszava.

Tegnap a Magyar Hírlap írt arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendszerrel kapcsolatban. A Mazsihiszben azt mondják, nem történt bűncselekmény, ezért sem gyanúsított, sem vádemelés nem lesz. Frölich Róbert, a zsinagóga főrabbija lapunknak arról beszélt, nyugodtak, mert két könyvvizsgáló cég jelentése alapján is tudják, nem igaz, amit Schwezoff Dávid a feljelentésében megfogalmazott.

A BZSH január közepén menesztett ügyvezetője ­ akiről megválasztása után kiderült, hogy transzvesztita előadóként az éjszakában dolgozott és katolikus kántorként is szolgált ­ ősszel különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a beléptetési rendszer ügyében. Az akkori ügyvezető október 31­ével fel is bontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a beléptetési rendszert működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

A magáncégnek kiszervezett beléptetésből 400­500 millió forintnyi bevételnek kellene származnia, de legfeljebb 300 milliónyi érkezik, azaz “valahol valaki sikkaszt” ­ írta ezután a Heti válasz. Kunos ezzel szemben a Népszavának kijelentette, hogy a zsinagóga és a múzeum belépőiből 2013­ban csaknem bruttó 400 millió bevételhez jutott a Mazsihisz.

[popup][/popup]