Frölich főrabbi: “A plágiumvád hazugság”

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A kormánypárti sajtóban olyan cikkek jelentek meg, amelyek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen 2005-ben megszerzett doktorátusa kapcsán szakmai-etikai vétséggel gyanúsítják dr. Frölich Róbertet, azzal vádolva az országos főrabbit, hogy doktori értekezésében plágiumot követett el. 

Frölich Róbert

A főrabbi 2005-ben „Fegyveres konfliktusok a Szentföldön a XX. században” címmel írt disszertációt, és az őt bíráló kormánypárti lapok azt állítják, hogy Howard M. Sachar „A history of Israel” című könyvéből vett át részleteket (egy idézetet hoznak, valamint néhány tartalmi azonosságot), és mint fogalmaznak: a könyvet csak elvétve említi meg forrásként, többnyire csak a bibliográfiában található meg az eredeti mű.

Frölich főrabbi azt mondta: a plágiumvád hazugság, ezen túlmenően pedig nem kívánta kommentálni az ügyet.

A kormánypárti lapok a főrabbi dolgozatát bíráló cikkeikben azt is szóvá teszik teszik – megüzenve mintegy cikkük apropóját -, hogy a főrabbi facebook oldalán és a CNN hírtelevízióban is bírálta Orbán Viktor néhány héttel ezelőtti tusványosi beszédét.

A mazsihisz.hu közlése szerint Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke úgy véli, hogy a főrabbit támadó cikkek hátterében valószínűleg politikai indíttatású lejáratás áll. Ezt a véleményét arra alapozza, hogy az ügyben elsőként megjelent cikk címe így szól: „Az Orbánt támadó főrabbi egy amerikai történész könyvéből másolt át részleteket a doktori dolgozatához”.

Ami a dolog tartalmi síkját illeti – tette hozzá az elnök –, az említett doktori értekezéssel kapcsolatban csak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve annak jogutódja, azaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara jogosult szakmai-etikai vizsgálatokat lefolytatni, s egy ilyen vizsgálatban a Mazsihisznek semmilyen kompetenciája nincs.

A mazsihisz.hu az üggyel kapcsolatban megjegyezi: az országos főrabbi a közelmúltban véleményt írt Orbán Viktor tusványosi beszédével kapcsolatban a Facebook-oldalán. A beszédről megjelent a Mazsihisz állásfoglalása is ezzel a címmel: Fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen.

[popup][/popup]