Főügyész: Összeférhetetlenség miatt Netanjahu nem vehet részt a jogi reformokban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gali Baharav-Miara főügyész csütörtökön, régóta várt jogi véleményében kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek kerülnie kell az igazságszolgáltatási rendszerbe való beavatkozást a folyamatban lévő korrupciós pere miatt felmerülő összeférhetetlenség miatt.

Gali Baharav-Miara főügyész és Benjamin Netanjahu miniszterelnök

Az ügyől az ujkelet.live közöl összefoglalót.

„Miniszterelnöki szerepében tartózkodnia kell a jogrendszert érintő kezdeményezésektől a ‘jogi reform’ néven ismert kereteken belül” – írta Baharav-Miara csütörtökön közzétett levelében.

„Ez annak a megalapozott gyanúja miatt van, hogy összeférhetetlenség áll fenn az Ön ellen indított jogi eljárással kapcsolatos kérdések, valamint a jogalkotási kezdeményezések és azok érdemi komponensei között”, amelyet a kormány a jogi reformcsomagjában mozdít elő.

„Ebbe beletartozik minden olyan közvetlen vagy közvetett cselekvés vagy utasítás, amely másokon keresztül történik, beleértve az Ön hivatalában politikai kinevezettként szolgáló tisztviselők bevonását is” – tette hozzá a főügyész.

Összeférhetetlenség a főügyésznél? A levél éles reakciót váltott ki Járiv Levin igazságügyi minisztertől, aki magát Baharav-Miarát vádolta meg azzal, hogy összeférhetetlenség áll fenn nála a reformok ellenzésével.

  • Megjegyezte, hogy a javasolt reformok egy része általánosabban érinti a főügyész és a kormányzati jogi tanácsadók pozícióját.
  • „Úgy tűnik, az összeférhetetlenség nagyon furcsa dolog.Egy választott tisztviselőnek tilos beszélni a jogi rendszer reformjáról, de a főügyész és munkatársai blokkolhatják azokat a reformokat, amelyek közvetlenül érintik a jogkörüket” – mondta Levin.

Később a kormánykoalíció pártjainak vezetői közleményt adtak ki, amelyben kritizálták a főügyészt.

  • Baharav-Miara levele a kormány „elhallgattatásának megkísérlése”, „teljesen ellentétben áll azzal a világos mandátummal, amelyet Izrael polgáraitól kaptunk a választásokon” – írják a pártvezetők.
  • Hangsúlyozták,nincs kapcsolat az igazságügyi miniszter javaslatai és Netanjahu folyamatban lévő korrupciós pere között.
  • „Összeférhetetlenség valójában azoknál áll fenn, akik a Főügyész Hivatalában dolgoznak”, akik „nyilvánosan harcolnak az igazságszolgáltatási reform ellen, mely hatással lesz a pozícióikra”, miközben „pozíciójukat arra használják, hogy meghiúsítsák azt” – teszik hozzá.

Teljes cikk

[popup][/popup]