Folytatni kell a keresztény-zsidó párbeszédet

Írta: Miniszterelnökség - Rovat: Hírek - lapszemle

A XX. századi népirtások Európában és a keresztény-zsidó együttélés színterei ma, címmel tudományos konferenciára került sor a hétvégén, Hódmezővásárhelyen, ahol előadást tartott Dr. Latorcai Csaba is.

latorcai csabaElőadásában a helyettes államtitkár áttekintette a Holokauszt Emlékév tapasztalatait, ugyanakkor történelmi visszatekintést is adott a magyarországi zsidóság múlt században átélt szenvedésének történetéről, figyelmeztetve: közös felelősségünk, hogy ami Magyarországon megtörtént, az soha ne ismétlődhessen meg Hazánkban.

A Holokauszt Emlékév eseményeivel kapcsolatosan kiemelte: sikeres és eredményes volt a Kormány kezdeményezése, hiszen a Civil Alap – 2014 program keretében mintegy 1 milliárd 800 millió forint támogatás jutott könyvkiadásra, konferenciaszervezésre, emlékműállításra, a legkülönfélébb kulturális rendezvényekre és megemlékezésekre, oktatásra, segédanyagok szerkesztésére, filmkészítésre.

Beszédében Latorcai Csaba a keresztény-zsidó párbeszéd folytatásának fontosságára hívott fel, különös tekintettel az elmúlt időszakban történt barbár és az egész emberiség szabadságát veszélyeztető terrorcselekményekre.

A konferencia résztvevői zárónyilatkozatot fogadtak el, mindenfajta kulturális, fizikai genocídium elítéléséről és jövőbeni elkerülésének alapfeltételeiről.

Forrás: Miniszterelnökség

[popup][/popup]