Folyik a hajtóvadászat Dvir Szorek gyilkosai után

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Palesztin média riportok szerint az izraeli biztonsági erők péntek délután Júdea és Szamáriában a Dvir Szorek gyilkosai utáni hajtóvadászat során letartóztattak egy gyanúsítottat.

A katonák állítólag elkobozták a beit fajjari lakos autóját is, a gyanú szerint a járművet használták a késes terrortámadásban.

A palesztin média Ammar Thawabteh (29) néven azonosította a gyanúsítottat, a terrortámadásban játszott szerepe egyelőre nem tisztázott.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta a hírt, viszont Twitteren megosztott egy videót, amin látszik, ahogy a csapatok elszállítanak egy civil járművet.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter pénteken azt mondta, a biztonsági erők a nyomában járnak a szerda esti gus ecioni késes terrortámadás elkövetőinek.

„Elkapjuk ezeket a gyilkosokat,” jelentette ki a miniszterelnök egy Facebook-videóüzenetben, a 18 éves Dvir Szorek izraeli katonát és jesiva hallgatót halálra késelő terroristákra utalva. „A röviddel ezelőtt kapott tájékoztatás szerint úton vagyunk a cél felé. Nem fog sokáig tartani.”

צבא ההגנה לישראל on Twitter

לוחמי צה”ל ממשיכים בסריקות בהמשך לפיגוע שאירע אתמול (ה’) במרחב החטיבה המרחבית “עציון” בו נפל רב-טוראי דביר (יהודה) שורק ז”ל https://t.co/lhPYvn3ksx

A biztonsági tisztviselők szerint a támadásért felelős terrorsejt elképzelhető, hogy ismét lecsap, ezért különösen fontos, hogy a hadsereg lokalizálja a sejtet még a támadás előtt. A csapatok azzal is számolnak, hogy a terrorsejt tagjai szétváltak és segítséget kapnak a bujkáláshoz, ami nehezíti a megtalálásukat.

A hadsereget az is aggasztja, hogy a támadás “inspirációként” szolgálhat más terrorsejtek vagy magányos farkas terroristák számára Júdea és Szamáriában. A feszült helyzetet fokozza, hogy most kerül sor a muszlim Eid al-Adha ünnepre, illetve a zsidó Tisa Be’Áv böjtnapra is.

Az események tükrében két zászlóaljat vezényeltek ki Júdea és Szamáriába, és növelték a katonák számát a problematikus területeken a támadások megelőzése érdekében.

Szorek eltűnését szerda este jelentették. A keresésére küldött csapatok hajnali fél 3 körül találták meg a szúrt sebekkel borított holttestét egy Migdal Oz felé vezető út mellett. Szorek nem viselt egyenruhát a támadás idején.

Teljes cikk

[popup][/popup]