Fokozták a közlekedési miniszter védelmet, miután bejelentette, hogy a tel-avivi gyorsvillamos sábátkor is járni fog

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Fokozták Merav Michaeli közlekedési miniszter (balközép Munkapárt) védelmét az őt ért fenyegetési hullám közepette, közölte a pártja.

Merav Michaeli közlekedési miniszter (fotó: YouTube képernyő fotó)

Az ügyről tudósító ujkelet.live szerint miniszter a múlt héten nagy felháborodást váltott ki, amikor bejelentette, hogy Tel-Aviv térségében a gyorsvillamos szombaton is járni fog. Ezt a vallásos pártok és csoportok élesen ellenzik.

Michaeli egy videó nyilatkozatában idézte a lépéssel szembeni kemény kijelentéseket a politikusok részéről, és hozzátette: „Egyikük sem ijeszt meg”. Egyidejűleg megfogadta, hogy továbblép a tervvel. ami azokat szolgálja „akiknek nincs pénzük személygépkocsira, vagy valamilyen fogyatékosságuk miatt nem tudnak vezetni. Az igazság az, hogy a sábáti tömegközlekedés nem az ultraortodoxok ellen és nem is a judaizmus ellen szól, hanem azokért van, akiknek nagyon nagy szüksége van rá.”

,,Ez az én döntésem, és minden elém került fontos következmény figyelembevételével hoztam meg” – nyilatkozta Michaeli a 12-es csatornának pénteken.

Több mint egy évtizednyi munka és több késés után az új gyorsvillamos-rendszer három vonala közül az első jövő novemberben megnyílik. A piros vonal Bat Jamtól Petah Tikváig Tel Aviv-Jaffón, Ramat Ganon és az ultraortodox Bnei Brakon keresztül közlekedik majd. Utóbbiból még az autókat is kitiltják szombaton.

A Munkapárt vezetőjének lépése felborítaná a régóta fennálló status quo-t, amely szinte az összes zsidó többségű városban tiltja a tömegközlekedést a zsidó pihenőnapon. A világi, liberális város lakói évek óta panaszkodnak a leállásokra, amit a vallási kényszer egyik formájának tekintenek.

Egyelőre nem világos, hogy Michaeli bejelentése elegendő-e ahhoz, hogy valóban legyen tömegközlekedés szombaton.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]