Film készül Philip Roth utolsó regényéből

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Philip Roth utolsó könyve, a Nemezis, 2010-es megjelenésekor egyszerre zárt le egy három kisregényből álló modern kori sorstragédia-sorozatot, és egy teljes életművet. Most film készül regényéből.

Philip Roth

A szerző 2017-ben (azaz egy évvel a halála előtt) kerek perec ki is mondta: “Az elkövetkező tíz évben nem áll szándékomban írni. Nyíltan fogalmazva: abbahagytam. A Nemezis volt az utolsó könyvem”.

Deadline most arról ír – szemlézte a hírt a Könyves Magazin, hogy a regényből Abner Benaim (Plaza Catedral) rendezne filmet, a forgatókönyvet Peter Glanz (A leghosszabb hét) írja. (Panama tavaly a Plaza Catedralt nevezte az Oscarra, de a legjobb idegen nyelvű filmek szűkített listájára végül nem került fel az alkotás.)

A lap szerint Roth kötete olyan időszerű témákat dolgoz fel, mint a járvány és az antiszemitizmus, és idézi a New Yorkert, amely annak idején úgy jellemezte a Nemezist, hogy egy fabula eleganciája és egy görög dráma tragikus végérvényessége ötvöződik benne.

A regény 1944-ben játszódik, és hőse a 23 éves Bucky Cantor, aki látáshibája miatt nem vehet részt katonaként a második világháborúban. Egy gyerektábort vezet Newarkban, a városban ugyanakkor gyermekbénulás-járvány tör ki, aminek nincs ellenszere, az emberek fejében pedig a rettegéstől egyenes út vezet a bűnbakkeresésig.

Mint ismeretes, Roth regényeiből és elbeszéléseiből kilenc filmadaptáció készült, de csak pályája elején közreműködött a megfilmesítés munkálataiban. Az Összeesküvés Amerika ellen című regényéből készült sorozatot az HBO vetítette.

[popup][/popup]