Férfi-női egyenjogúság a hagyomány értelmezésében – Atyák tanításai új kiadásban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Mazsihisz rabbijai, összefogva a magyar zsidó közösség más vezetőivel az Atyák tanításai című, mindenki számára egyformán érthető bölcsességgyűjteménnyel lepik meg az olvasót. A kiadvány Verő Tamás, Fritz Zsuzsa, Darvas István, Toronyi Zsuzsanna, Fináli Gábor és Bedő Viktória közös munkája. Férfiak és nők egyenjogúságát is hirdeti a kötet a zsidó hagyomány értelmezésében.

A Talmud bölcsessége magyarul: mi dolgunk egymással és Istennel, mi teszi örökké egymás iránti szeretetünket, miért és hogyan kell élni.

A Talmud hatalmas szövegfolyamának része egy a korai zsidó bölcsek, rabbik által írt aforizma-gyűjtemény az időszámítás első évszázadaiból, illetve, egyes elemeiben, talán még korábbról: Az Atyák tanításai. A hagyomány láncolatában továbböröklődő bölcsesség egyetemes, zsidók és nem zsidók egyaránt sokat tanulhatnak belőle.

A Magvető Kiadó és a Mazsihisz közös kiadásában megjelenő, modern magyar nyelven megszólaló szöveget hat kortárs kommentár kíséri, három férfi és három nő gondolatai.

A Mazsihisz három gyakorló, népszerű, fiatal rabbija, Darvas István, Fináli Gábor és Verő Tamás gondolatai kapcsolódnak egyfelől a régi rabbik aforizmáihoz, másfelől pedig két nemzedékeket tanító zsidó intézményvezető, a Bálint házat igazgató Fritz Zsuzsa, illetve a Zsidó Múzeum élén álló Toronyi Zsuzsa szól hozzá mindahhoz, amit a régi bölcsek tanítottak. Hozzájuk csatlakozik a New York-i rabbiszeminárium hallgatója, Bedő Viktória.

A könyv itt előrendelhető.

[popup][/popup]