“… fényes nappal gyilkolják palesztin népünket”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Alább magyarul olvasható a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász pénteken, az Egyesült Nemzetek Közgyűlésén elhangzott beszéde.

🇵🇸 State of Palestine – President Addresses UN General Debate, 77th Session (English) | #UNGA

Mahmoud Abbas, President, State of Palestine, addresses the general debate of the 77th Session of the General Assembly of the United Nations (New York, 23 September 2022). In his address to the General Assembly’s General Debate, Palestine President Mahmoud Abbas today (23 Sep) said, “Israel is enacting racist laws, consecrating an apartheid regime.”

A berszéd szövegét magyarul az ujkelet.live tette közzé.

,,Az Irgalmas Allah nevében

Őexcellenciája Kőrösi Csaba úr, az ENSZ Közgyűlésének elnöke, Őexcellenciája António Guterres úr, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, hölgyeim és uraim, küldöttségek vezetői és tagjai, békesség, irgalom és Isten áldása.

Több mint tizennégy millió palesztin nevében beszélek Önökhöz, akiknek szülei és nagyszülei hetvennégy évvel ezelőtt élték át a ‘Nakba’ tragédiáját, és még mindig ennek a ‘Nakbá-nak a hatásait élik, ami az emberiség szégyene, különösen azoké, akik összeesküdtek, megtervezték és végrehajtották ezt a szörnyű bűnt.

Nakba vagy katasztrófa, a palesztinok gyásznapja, melyen “kitelepítésük” évfordulójára emlékeznek – a szerk..

Ráadásul több mint ötmillió palesztin szenved ötvennégy éve az izraeli katonai megszállás alatt.

Ma a palesztin nép nevében, amelyhez büszkén tartozom, elmondom önöknek, hogy az izraeli megszállási politikának köszönhetően az igazságosságon és a nemzetközi jogon alapuló béke megvalósításába vetett bizalmunk fogyóban van. Meg akarják ölni a még lelkünkben maradt reményt?

Világossá vált, hölgyeim és uraim, hogy Izrael, amely megtagadja a nemzetközi legitimitás határozatait, úgy döntött, hogy nem lesz partnerünk a békefolyamatban. Izrael az, aki tönkretette a Palesztinai Felszabadítási Szervezettel aláírt oslói megállapodást. Ő az, aki jelenlegi politikájával előre megfontolt és eltökélt a kétállami-megoldás lerombolása mellett, ami meggyőző bizonyítékokkal alátámasztja, hogy nem a békében, hanem a brutális erővel és agresszióval való kész tények kikényszerítésének politikájában hisz, és ezért már nincs többé izraeli partner, akivel beszélni lehetne.

Ezzel véget vet a velünk fennálló szerződéses kapcsolatnak, és a Palesztina Állam és Izrael közötti viszonyt egy megszálló állam és egy megszállt nép közötti kapcsolattá teszi. Izraellel csak ezen az alapon fogunk foglalkozni, és követeljük, hogy a nemzetközi közösség is ezen az alapon foglalkozzon vele. Ez Izrael választása, nem a miénk.

Izrael őrült hadjáratot folytat földjeink elkobzása és gyarmati telepeinek kiterjesztése és erőforrásaink kifosztása érdekében, mintha ez a föld üres lenne, és nem lenne gazdája, ahogy tette azt 1948-ban. Elengedi a hadsereg és a terrorista telepesek kezét is, akik fényes nappal gyilkolják palesztin népünket, ellopják földjeit és vizeiket, felgyújtják és lerombolják otthonaikat, és arra kényszerítik őket, hogy fizessék meg a bontás árát, vagy arra kényszerítik őket, hogy saját kezűleg rombolják le és tépjék ki fáikat, mindezt hatósági védelem mellett.

Ezenkívül az izraeli kormány rasszista zsidó terrorszervezetek megalakulását engedélyezte, amelyek terrorizmussal élnek népünk ellen, és védelmet biztosít számukra, amikor megtámadják a palesztinokat, és kiutasításukat kérik otthonukból. E terrorszervezetek élén a Dombtető Ifjai, az Árcédulacsoportok, a Lehava és a Szentély Kuratóriumok állnak, és ezeket a terrorista szervezeteket az izraeli Kneszet tagjai vezetik, és ezzel összefüggésben felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy vegyék fel ezeket a terrorszervezeteket a globális terrorizmus listájára.

Izrael semmit sem hagyott meg nekünk a független állam létrehozásához, vad telepestámadásai fényében, hol fog tehát népünk szabadságban és méltóságban élni? Hol hozzuk létre független államunkat, hogy békében éljünk szomszédainkkal? A telepesek jelenleg mintegy 751 000-et tesznek ki, ami Ciszjordánia [Júdea és Szamária] és Jeruzsálem teljes lakosságának 25%-át teszi ki.

Izrael felelősségre vonás nélkül öli népünket, ahogy tette Sireen Abu Akleh palesztin újságíróval, akit egy izraeli mesterlövész ölt meg. Sireen palesztin-amerikai kettős állampolgársággal rendelkezett. Felszólítom az Egyesült Államokat, hogy indítson büntetőeljárást azok ellen, akik megölték.

A vallási szent helyek, keresztény és iszlám, különösen Jeruzsálemben, a mi örök fővárosunk és a korona ékköve. Itt szeretnénk hangsúlyozni, hogy ragaszkodunk e szent helyek hasemita őrzéséhez.

Izrael hamisított oktatási tantervet ír elő a megszállt Jeruzsálemben lévő iskoláinkban, ami sérti a nemzetközi jogot, és megzavarja a palesztin elnök- és törvényhozási választásokat azzal, hogy megakadályozza, hogy Jeruzsálem palesztin polgárai részt vegyenek rajtuk, amint az három korábbi választáson (1996-ban, 2005, 2006) történt, és rasszista törvényeket léptet életbe, hogy állandósítja a faji megkülönböztetés rendszerét, az apartheidet népünkkel szemben a nemzetközi közösség előtt, és kibújik az elszámoltathatóság és a büntetés alól. Miért nem vonják felelősségre Izraelt a nemzetközi jog megsértéséért? Ki védi Izraelt a felelősségre vonástól? Miért van kettős mérce, ha Izraelről van szó?

Teljes cikk

[popup][/popup]