Fellángolt a zenészháború Izrael körül

Írta: Jankovics Márton/24.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Tényleg a palesztinok elnyomását támogatja, aki hajlandó fellépni Tel Avivban? Ezúttal Nick Cave-nek estek neki Roger Watersék.

Roger Waters, a bojkottmozgalom ikonja

A tavasszal Budapestre érkező Roger Waters nemcsak a dalaiban politizál előszeretettel, azon kívül is aktívan igyekszik beleszólni a világ alakulásába. A Pink Floyd egykori basszusgitárosa régi, elkötelezett híve Izrael kulturális bojkottjának, amellyel szerinte fel lehet hívni a figyelmet a palesztinok elnyomására. A kezdeményezést több, mint 1200 művész írta alá, akik nem hajlandóak fellépni a közel-keleti országban, amíg az nem vonul ki a megszállt palesztin területekről.

A mozgalom hatékony lobbizásának eredményeként már többen mondtak vissza izraeli turnét, mint például Elvis Costello vagy Lauryn Hill.

Az európai turnéra induló Nick Cave viszont a pszichikai nyomásgyakorlás ellenére is megtartotta két Tel Aviv-i koncertjét múlt hétvégén, aminek heves nyilatkozatháború lett a következménye. Az őt támadó nyílt levélre ugyanis Cave egy sajótájékozatóval válaszolt, amelyen kifejtette, hogy nem véletlenül iktatta be az izraeli koncerteket.

Direkt nem csatlakozott a bojkotthoz, mikor Brian Eno kérte erre a 2014-es gázai háború után, mert már akkor bűzlött neki valami ezzel a kezdeményezéssel kapcsolatban. Arra jött rá, hogy akkor viszont muszáj fellépnie az országban, ha nem akar gyávának bizonyulni. Így alapos megfontolás után szólt a stábjának, hogy feltétlen vegyék fel Tel Avivot is az európai turnéútvonalra. Mint elmondta, nem akart tovább engedni Watersék módszerének, ami szerinte a nyilvános megalázás. „Hirtelen nagyon fontossá vált számomra, hogy kiálljak azok ellen, akik elhallgattatnak, cenzúráznak és megszégyenítenek zenészeket” – mondta Cave, aki szerint a két koncert elvi kiállás a részéről, mert szereti Izraelt és az izraelieket.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]