FELHÍVÁS – Tull Ödön festmény kerestetik!

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Közösség

Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban, 2023 első felében tervezett Tull Ödön – kiállításra, valamint az ahhoz készülő kiállítási katalógushoz keressük a művész alkotásait:

Bihari Sándor festménye Tull Ödönről

  • olajfestményeket (tájképeket, normandiai, bretagne-i tengerparti látképeket csónakokkal, népi zsánerképeket, falurészleteket, stb.)
  • akvarelleket
  • grafikákat, illusztrációkat
  • mindenféle dokumentumokat, tárgyakat, bármit

Tull Ödön (1870, Székesfehérvár – 1911, Budapest) festő, illusztrátor, bélyeg-és plakáttervező, iparművész (és szabadkőműves) a székesfehérvári Weiss és Tull Bőrgyár egyik alapítójának, Tull Antalnak volt az unokája. A Magyar Királyi Iparművészeti Iskola díszítőfestő szakán, majd Milánóban a Brera Akadémián és Párizsban, a Julian Akadémián tanult.

Kalandos élete során életvitelszerűen úton volt; a nyarakat a Székesfehérvárhoz közeli Tarnócapusztán és a világ festői tájain töltötte. Budapesthez leginkább kiadói, illusztrátori megbízásai kötötték. Jó kapcsolatot ápolt többek között Wolfner Józseffel (Singer és Wolfner) és Heltai Jenővel.

Műterme és lakása 1899-1904/05 között a (mai) Benczúr utca 2-ben, 1905-től-1911-ig, haláláig, a Szent István krt. 5-ben volt, talán ezért is lett a Vígszínház lelkes látogatója.

Továbbá keressük a festő öccse, Tull Viktor (1871, Székesfehérvár –  ) bőrdíszműves, Semmelweiss utcai üzletéből származó, többnyire szecessziós tárgyait:

  • táncrendeket
  • szivartárcákat

 

Ha valaki rendelkezik valamilyen Tull alkotással, és szívesen kölcsönözné a kiállításra, azt kérjük, vegye fel a kapcsolatot a kiállítás kurátorával, Szarka Zsuzsával. A műtárgykölcsönzést hivatalosan a Szent István Király Múzeum intézi, a kiállítás kurátora a műtárgylistát és a kölcsönzők névsorát állítja össze.

Szarka Zsuzsanna

[email protected]

06 30 462 2680

 

Címkék:katalógus, kiállítás, Tull Ödön

[popup][/popup]