Felhívás

Írta: bzsh.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A MAZSIHISZ felhívása

Attention. traffic sign on white background. Isolated 3D image

A MAZSIHISZ több hitközségéből jelzés érkezett, hogy az EMIH-re hivatkozva adategyeztetés okán telefonon keresik meg hittestvéreinket. A telefonálók az érintettek minden személyes adatával rendelkeznek. A MAZSIHISZ bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalánál. Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy a személyes adatokkal való visszaélés bűncselekmény, melyben csak az érintettek tehetnek feljelentést. Amennyiben ezzel a lehetőséggel az érintettek élni szeretnének, a MAZSIHISZ jogi osztálya mindenben a segítségükre áll.

Egy másik sajnálatos, interneten terjedő álhírre is fel kell hívnunk a figyelmet! A Claims Conference –re hivatkozva 1945 és 1950 között született hittestvéreinket azzal keresik meg, hogy jogosultak a Claims Conference alapból kárpótlásra. E célból szintén személyes adatok átadását kérik. Kérünk mindenkit, hogy akit ezzel keresnek meg, ne adjon ki adatokat. A Claims Conference jeruzsálemi központjának vezető kárpótlási szakértője értetlenül reagált megkeresésünkre: A Szervezet ugyanis nem nyitotta meg az alapot a jogosultak ezen körére, és a jövőre nézve még csak ilyen elgondolás sem született a központban. Mellékeljük az angol nyelvű levelet és annak fordítását.

Nyomatékosan felszólítjuk mind a két esetben a személyes adatokkal visszaélő szervezetet, vagy szervezeteket, hogy azonnal szüntessék be e tevékenységüket. Legyenek tekintettel arra is, hogy az érintettek holokauszt-túlélők, vagy azok gyermekei. Cselekedetüket a MAZSIHISZ morálisan elfogadatlannak tartja, és minden lehetséges eszközzel fellépünk hittestvéreink védelmében!

Budapest, 2015. május 22.
MAZSIHISZ

Evan Hochberg, a Claims Conference vezető kárpótlási szakértőjének válaszlevele
(2015. február 4., 17:30 óra)

Tisztelt Heisler úr!

Köszönöm levelét. Nem tudom, hogy ez a pletyka mire vonatkozik. A Claims Conference egy új kárpótlási programot irányít. Ez a gyermek túlélőkre vonatkozik, akik 1928 után születtek és táborban vagy gettóban raboskodtak. Azonban semmi olyan kárpótlási programról nem tudok, amely a háború után született személyekre vonatkozna.

Szívélyes üdvözlettel:

Evan Hochberg

A levél angol nyelvű eredetije:

From: Evan Hochberg
Sent: Wednesday, February 04, 2015 5:36 PM
Subject: RE: Clarification needed

Dear Mr. Heisler,
Thanks for your email. I am not sure what this rumor could be referring to. There is a new compensation program administered by the Claims Conference for child survivors, but that is for people born after 1928 who spent time in a camp or ghetto, but nothing that I am aware of that relates to people born after the war.
Kind regards,
Evan

Forrás: bzsh.hu

[popup][/popup]