Felháborítóan egyoldalú ENSZ-határozat

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az ENSZ 54 tagú Gazdasági és Szociális Tanácsa (az ECOSOC, soraiban Iránnal, Szaúd-Arábiábal, Jemennel és Pakisztánnal), kedden kipécézte és megszavazta Izrael elítélését, mint az egyetlen országot a világon, melyben a nők jogai sérülnek, számolt be az UN Watch szervezet.

Az ENSZ-testület egy korábbi ülése Genfben (Fotó: AP)

A zsidó államot határozottan és ismételten elítélték egy állásfoglalásban, 40–2 arányban megszavazva, 9 tartózkodás és 3 hiányző mellett, mert állítólag „nagy akadályt” jelent a palesztin nők „a fejlődése, önbizaloma és társadalmi integrációja tekintetében.”

Az állásfoglalás támogatói között 7 európai ország is volt: Norvégia, Franciaország, Hollandia, Dánia, Írország, Luxemburg és Málta.

Kanada és az Egyesült Államok nemmel szavazott, míg az Egyesült Királyság, Németország, Brazília, Mexikó, Románia és Ukrajna tartózkodott.

Az USA korábbi ENSZ nagykövete, Nikki Haley csütörtökön felháborodásának adott hangot a határozatok kapcsán Twitteren.

„Az emberi jogok totális kigúnyolása, hogy Szaúd-Arábiának, Iránnak, Pakisztánnak és Jemennek lehetősége van arra, hogy Izraelt a világ egyetlen női jogi visszaélőjeként nevezze meg.”

Az UN Watch szerint az ECOSOC 2018-2019-es napirendjén szereplő 20 tétel közül csak egy – az Izrael elleni 16-os pont – összpontosít egy adott ország elítélésére. Az összes többi fókuszterület olyan globális témákkal foglalkozik, mint a katasztrófakár-enyhítő segítségnyújtás, valamint a tudomány és technológia alkalmazása fejlesztésekhez.

Emellett az ECOSOC a szervezet éves ülésszakát a nők jogaival szembeni legsúlyosabb visszaélők figyelmen kívül hagyásával zárta, és nem hajlandó állást foglalni a szaúd-arábiai, iráni, pakisztáni vagy kongói nők helyzetéről, holott a Világgazdasági Fórum által készített tavalyi globális nemek közötti szakadékról szóló jelentés a 10 legrosszabb ország közé sorolta őket.

Hillel Neuer, az UN Watch ügyvezető igazgatója elítélte a küldöttek ENSZ-szervekkel való visszaélését, hogy a fórumot Izrael kipécézésére használják.

„Az ENSZ új abszurd magasságokra tört azzal, hogy egyedül Izraelt emelte ki a nők jogai kapcsán, de nem mondott semmit arról, hogy Iránban Nasrin Sotoudeh női jogi ügyvédet rácsok mögött tartják, Szaúd-Arábia bebörtönözi és megkínozza a női jogvédőket, és a nőket szigorú férfi gondviselői törvények alá vonják, vagy hogy Jemenben megtagadják a nők orvosi kezelését, ha nem rendelkeznek egy férfi rokon engedélyével” – érvelt Neuer.

„Amikor Irán, Szaúd-Arábia és Jemen az ENSZ-tanács soraiban szerepel, és Izraelt a nők jogainak megsértésével vádolják, akkor az abszurditás színházában találod magad.”

A határozat elfogadása után nem sokkal, az ECOSOC egy második állásfoglalásban szintén elítélte Izraelt, mert állítólag megsértette a palesztinok gazdasági és szociális jogait.

Forrás: ujkelet.live

[popup][/popup]