Felfüggesztettet kapott a német politikus, aki a buchenwaldi tábor feliratát tetoválta magára

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Német Nemzeti Demokrata Párt (németül: Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) egyik politikusa, amiért egy uszodában közszemlére tette náci tetoválását.

Az auschwitzi tábor képe alá a 27 éves vádlott azt találta írni, hogy Jedem das Seine, szabad fordításban: mindenkinek azt, amit megérdemel. A német mondás egy latin szólás (suum cuique) fordítása, Luther Márton műveiben ugyanúgy feltűnik, mint egy Bach-kantáta címében, mégis legismertebb előfordulási helye a buchenwaldi koncentrációs tábor kapuja.

jedem das seine

A férfi tagja a barnimi járási tanácsnak Brandenburgban. Az ítéletet egy oranienburgi bíróság hozta. Az ügyészség 10 hónapos letöltendő büntetést kértek egyébként a vádlottra, akinek priusza is van testi sértés miatt.

A tetoválás önmagában nem ütközik törvénybe, de a nyilvános helyen való közszemlére tétele igen. Épp ezért a német neonácik általában eltakarják a tiltott szimbólumokat ábrázoló tetoválásaikat nyilvános helyen, írja a Die Zeit.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]