Feldmájer Máté: Rosszul és védhetetlenül fogalmaztam

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Többen is tiltakoztak, mások lemondásra szólították fel Feldmájer Mátét, a Mazsihisz korábbi elnökének fiát, miután az a szervezet több mint százfős levelezőlistáján folyó vitában homoszexuálisnak, és mint olyan, kritika megfogalmazására méltatlannak nevezte az elnökség egyik tagját.

csenyete

Feldmájer Máté (fehér sapkában), a vitát elindító csenyétei ruhaosztáson.

A vitathatatlanul jó szándékú, ám balul elsült csenyétei adakozásról készült videó nyomán zúdult fel a közvélemény, mely helyenként – méltánytalanul – elvitatta az adakozás jó szándékát is a kivitelezés hibái és méltatlanságai miatt. E vitában minősítette a fenti módon Feldmájer Máté egyik vitapartnerét. Most közölt levelében, melyet a mazsihisz.hu-n hozott nyilvánosságra, elnézést kér a történtekért és lemond posztjáról:

Kedves Barátaim!

Mélységesen sajnálom, hogy november 22-i levelem bántó és félreérthető volt. Bocsánatot kérek a benne foglaltakért. A mai naptól lemondok a MAZSIHISZ Ifjúsági Csoportjában betöltött funkciómról.

A fenti három mondat volt levelem „hivatalos” része. Ugyanakkor az elmúlt napokban sokan kérdezték tőlem, hogy miért az a véleményem, ami a szövegben áll? Minden alkalommal ugyanazt válaszoltam: nem az a véleményem.

Rosszul és védhetetlenül fogalmaztam, mivel épp az ellenkezőjét akartam mondani annak, ami a levélből kiolvasható. Számos zsidó fiatallal együtt mindig is azt képviseltem, hogy egyházi törvényeinket a modern kor igényeihez kell alakítanunk.

Nyitott, megújuló, befogadó és elfogadó zsidó közösségben szeretnék élni. Fájlalom, hogy a levelemben nem ez állt.

[popup][/popup]