Felbomlik az izraeli kormánykoalíció, előrehozott választások várhatók

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

„Példátlan vádaskodásba torkollott” a sorsdöntő hétfő éjszakai megbeszélés Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Jaír Lapid pénzügyminiszter között, várhatóan felbomlik a kormánykoalíció, és előrehozott választásokat írnak ki az országban – közölték helyi lapok.

Israeli-flagA jobbközép Likud Pártot vezető kormányfő öt pontban meghatározta a centrista Jes Atíd (Van Jövő) pártot vezető Lapidnak a további együttműködés feltételeit. Ezek között szerepel az Izraelt zsidó nemzetállamként meghatározó vitatott törvényjavaslat támogatása, valamint az is, hogy a Jes Atíd lemond a fiatal párok első lakásvásárlásához nyújtandó nulla százalékos adóról, ami pedig Lapid egyik legfontosabb ígérete volt választóinak.

Lapidnak fel kellett volna hagynia azzal, hogy bírálja a kormány politikáját az Egyesült Államokhoz fűződő viszonnyal, a telepespolitikával és a kelet-jeruzsálemi építkezésekkel kapcsolatban, valamint – mint pénzminiszter – át kellett volna utaltatnia újabb hatmilliárd sékelt védelmi költségekre.

Lapid elutasította Netanjahu feltételeit, és a találkozó után néhány perccel az ellenzéki ultraortodox Sász párt élén álló Arie Deri felszólította a kneszet összes frakciójának vezetőjét, hogy haladéktalanul kezdjék meg az egyeztetéseket egy előrehozott választás időpontjáról – írta a Háárec című újság.

A Jes Atíd hivatalos közleménye szerint „Netanjahu mocskos trükkjéről van szó, előre tudta, hogy olyan feltételeket támaszt, amelyek elfogadhatatlanok, és lényegében kikényszerítette az előre hozott választásokat” – közölte a Jes Atíd párt egyik vezetője a Hááreccel.

Izrael történetének jelenlegi, harmincharmadik kormánya kevesebb mint két évig vezette az országot, majd súlyos válságba került a centrista és a jobboldali koalíciós pártok közötti ellentétek miatt.

A Ynet, vagyis a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a legreálisabb forgatókönyv szerint a kneszet frakciói megállapodnak egy választási időpontban, majd megszavazzák a parlament feloszlatását. Az ellenzéki pártok már hétfőn beterjesztettek egy erről szóló törvényjavaslatot, amelyet első olvasatban szerdán vitathatnak meg a pártok. A végső szavazás már a jövő héten megtörténhet.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]